Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BIGH “Ferme Abattoir” in Anderlecht

Belgen openen kas op dak in Brussel

De "Ferme Abattoir, de eerste stadsboerderij van Building Integrated GreenHouses (BIGH) is van start gegaan op het dak van Foodmet, de nieuwe voedingshal van de Abattoir site in Anderlecht. Met zo'n 2000 m2 aan serres voor tuinbouw en aquaponische viscultuur en 2000 m2 groententeelt in vollegrond is dit de grootste stadsboerderij in Europa gesitueerd op het dak van een gebouw.



Aquaponisch

BIGH is gebaseerd op een 'aquaponisch' productiemodel. Vis en plantenkweek zijn gelinkt door een biologische filter die het water van de vissen continu zuivert. De afvalstoffen van de vissen worden omgezet in natuurlijke meststoffen voor de planten. Het water van de vissen wordt gebruikt om de planten te irrigeren en dat water wordt dagelijks aangevuld. Aquaponie is de combinatie tussen hydroponie (bovengrondse plantengroei) en aquacultuur of viskwekerij en een voorbeeld van circulaire economische principes waarbij afval en water van vissen gebruikt wordt voor de teelt van gewassen.

Hergebruik
In 2015 werd BIGH opgericht om het stedelijk vastgoedpark te optimaliseren en de stad productiever te maken door onder meer serres op daken te plaatsen. Daartoe integreert BIGH het hergebruik van de overtollige C02- en energie uitstoot en wordt het regenwater gerecupereerd in het productieproces om de waarde en de ruimte van gebouwen beter te valoriseren waarbij gefocust wordt op duurzame en circulaire stadslandbouw. Daardoor wordt de ecologische voetafdruk verminderd en de voeding, de stedelijke levenskwaliteit, tewerkstelling, esthetiek, klimaat en biodiversiteit verbeterd.



Samen met een aantal economische en sociale partners spelen de ondernemers van BIGH een actieve rol in het streven naar een duurzaam voedselmodel. Stadslandbouw is voor hen een schakel tussen stedelijke consumenten en rurale productie, tussen experten en producenten en andere actoren in de voedingssector.

Korte keten
Sinds enkel jaren eisen de consumenten producten die gezond, lokaal en traceerbaar zijn. In dat opzicht kan aquaponische stadslandbouw hoogwaardige, smakelijke en gezonde producten volgens het korte keten principe aanbieden. Stadslandbouw verwijst naar agrarische activiteiten in een stedelijke omgeving, die geënt zijn op een meer ecologisch, sociaal, duurzaam en circulair voedingssysteem waarbij de stad voor een stuk in haar eigen noden kan voorzien en niet alleen een afzetmarkt is maar ook een niet vervuilend productiecentrum is.

Netwerk van stadsboerderijen
BIGH heeft de ambitie om een netwerk van stadsboerderijen in belangrijke Europese steden te creëren ten voordele van de inwoners van die steden. "Het zijn innoverende voorbeelden van circulaire economie die rendabel, transparant, kwaliteitsvol, ecologisch en sociaal gedreven zijn en in symbiose met de stedelijke omgeving vorm en inhoud krijgen."

Voor meer informatie:
BIGH
www.bigh.farm
contact@bigh.tech

Publicatiedatum: