Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Lang geleden dat de presentatie van een ras zo succesvol was"

Spring Sunshine mandarijn mogelijk meest smaakvolle ter wereld

Afgelopen woensdag 18 april vond in Valencia de officiële presentatie van het nieuwe mandarijnenras Spring Sunshine plaats: het meest late ras op de markt en mogelijk het meest smaakvolle. Het evenement, dat gehouden werd in de aula van de Valenciaanse Vereniging van Telers (AVA-Asaja), overtrof de verwachtingen van de organisatoren- de Vereniging van Exploitanten van Plantenrassen (Asovav) en The Enforcement Organization (TEO)-, met een groot aantal deelnemers."We zijn zeer tevreden met de interesse die de sector getoond heeft. Van de bijna honderd kilo mandarijn die we voor de proeverij meegenomen hadden, bleven alleen de schillen over. Vanuit AVA-Asaja kregen we te horen dat het lang geleden was dat een presentatie zo succesvol was", zegt David Alba, algemeen directeur van TEO, exclusieve licentiehouder van het ras in Spanje.

De Spring Sunshine mandarijn is een gevolg van de mutatie die ontstaat door de bestralingstechniek van Murcott mandarijnen, ontwikkeld door de Agricultural Research Organization (ARO) van Israël.


David Alba, van TEO, en Rafael Grau, van Asovav, met Spring Sunshine mandarijnen


De Spring Sunshine wordt gezien als de beste officieel geregistreerde mutatie van de Murcott mandarijn en valt op door zijn oogstperiode, de laatste van de markt, van half maart tot half mei in Spanje.

Ook de kleur en de intense smaak van deze variëteit vallen op. De Spring Sunshine heeft een zeer goed sapgehalte (meer dan 50 %) en is erg zoet. Volgens David Alba ligt de Brix-waarde tussen de 15 en 17, wat de mandarijn maakt tot een van de meest zoete soorten citrus die bekend is. "Tot op heden heb ik Orri mandarijnen altijd als de meest smaakvolle van de markt beschouwd en nu is deze variëteit naar mijn mening gelijk aan of zelfs beter op het gebied van de smaak", stelt hij. "Dat is ook wat gezegd wordt door de eersten die het ras al verkopen".Met het nieuwe ras worden vooral de premium- en fijnproeversmarkten beoogd. De mandarijnen zijn al terecht gekomen bij ketens als Finest, Tesco en Marks & Spencer. "Het is een ras dat aankomt op een moment dat er nauwelijks meer mandarijn beschikbaar is op de markt in Europa". De mandarijn voldoet aan alle verwachtingen. "We kregen positieve feedback van importeurs en supermarkten die het ras al afgezet hebben in de VS, Australië en Zuid-Amerika en de daar verzamelde gegevens konden we laten zien aan degenen die de presentatie bijwoonden", voegt hij toe. 

In tegenstelling tot de Murcott, waarvan het bestuivingspotentieel 92 % is, is dat bij de Spring Sunshine slechts 6 %. De Spring Sunshine bevat minder pitjes. Onder normale omstandigheden van kruisbestuiving worden er tussen de 0 en 3 pitten per stuk aangetroffen.De telersprijzen liggen momenteel gemiddeld tussen de 60 en 90 cent voor een kilo. Het ras heeft al een belangrijke ontwikkeling op internationaal niveau bereikt met meer dan 2.000 geplante hectare in onder andere Israël, Australië, Zuid-Afrika en Peru.

Om het aanbod aan te passen aan de markt, heeft TEO een maximumgrens van 700.000 bomen vastgesteld voor in Spanje,.

De telers, die de mandarijnen al verbouwen, hebben te maken met twee termijnen voor het verkrijgen van de officiële vergunning: tot 31 augustus met een bedrag van 12 euro per boom, te betalen in drie jaarlijkse termijnen, en vanaf september tot december met een minimum van 20 euro per boom. Vanaf 1 januari zullen er juridische acties ondernomen worden tegen degenen die geen vergunning hebben.

Het plan is om in 2019 de Spring Sunshine Commissie (SRC) op te richten voor de controle, wettelijke bescherming en promotie van het ras. Deze zal gefinancierd worden door de sublicentiehouders met de betaling van maximaal 0,03 euro per kilo geëtiketteerd fruit.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018