Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nederlands rekenmodel moet risico-inschatting maken van voedselveiligheid

De European Food Safety Authority (EFSA) gaat een Nederlands rekenmodel gebruiken waarmee cumulatieve blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen in ons voedsel berekend kan worden. Zo kunnen we risico's in kaart brengen die consumenten mogelijk lopen door blootstelling aan meerdere resten van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel. Het programma Monte Carlo Risk Assessment (MCRA) is een onafhankelijk onderzoeksinstrument van de Nederlandse overheid, en wordt ontwikkeld door Wageningen University & Research, afdeling Biometris voor en in nauwe samenwerking met het RIVM.

Voedselveiligheid
Op ons voedsel zitten verschillende resten van gewasbeschermingsmiddelen. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid wil weten hoe groot de gezondheidsrisico's zijn. EFSA beoordeelt risico's voor de voedselketen en beoordeelt de voedselveiligheid in Europa. Ze geeft onafhankelijk advies aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de individuele lidstaten op het gebied van voedselveiligheid.

Verondersteld wordt dat gewasbeschermingsmiddelen die dezelfde specifieke effecten veroorzaken, cumulatieve toxiciteit kunnen produceren. Met het MCRA rekenmodel kunnen de cumulatieve effecten van blootstelling aan resten van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel in kaart worden gebracht.

Rekenmodel
Onderzoeker Hilko van der Voet van Wageningen University & Research: 'We mogen trots zijn op het feit dat Europa ons rekenmodel gebruikt. Het is de eerste keer op deze schaal. Wij hebben veel ervaring op het gebied van risicomodellering en implementatie in software. Het zijn complexe modellen maar ze geven daardoor wel een zo realistisch mogelijk beeld.'

Momenteel vinden er beoordelingen plaats met het model specifiek gericht op risico's voor de schildklier en het zenuwstelsel. Deze worden naar verwachting eind van dit jaar gepubliceerd door EFSA. Later zal het rekenmodel ook toegepast gaan worden bij het berekenen van gezondheidsrisico's voor andere organen.

Risicoberekeningen
Het MCRA rekenmodel wordt nu verder verfijnd met een datamodel waarin de onderlinge relaties tussen de benodigde datasets worden vastgelegd. Dit nieuwe datamodel zal naar verwachting bijdragen aan het beter beschikbaar maken van alle benodigde gegevens voor de risicoberekeningen.

EFSA vindt het nu gepubliceerde datamodel een grote stap voorwaarts. Luc Mohimont, van de Pesticides Unit van EFSA: 'We verwachten dat de database binnen de komende drie jaar zal worden gebouwd en gevuld. Dan hebben risicobeoordelaars op EU- en nationaal niveau de middelen om deze verfijnde beoordelingen uit te voeren.'

Bron: Wageningen University and Research

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018