Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Verwachte groei aardappelareaal Castilië en León

Vanwege de hevige regenval is tot op heden slechts op ongeveer 25 % van het aardappelareaal in de Spaanse regio Castilië en León aardappel gepoot. Verwacht wordt dat in de komende dagen het poten hervat kan worden. Dit zal in fases gebeuren, want een deel van de grond heeft meer tijd nodig voordat deze weer begaanbaar is.

Het gepote areaal bevindt zich in goede staat en er is geen sprake van rot. Telers worden aangemoedigd te poten aangezien ze verzekerd zijn. Dit jaar wordt mogelijk een areaal van 20.000 hectare bereikt. Dat zou een groei van ongeveer 1.000 hectare ten opzichte van het vorige seizoen betekenen, toen er 18.900 hectare gepoot werd.


In het vorige seizoen werd er gemiddeld rond de 43 ton per hectare geoogst. Geraamd wordt dat dat dit jaar 45-50 ton zal zijn als het weer meewerkt. Dat zou een oogst met een omvang van tussen de 900.000 en 950.000 ton betekenen.


Het poten is met ongeveer twintig dagen vertraagd. Deze vertraging zal terug te zien zijn ten tijde van de oogst. Normaal gesproken wordt het grootste deel van de aardappelen in Castilië en León in juli en in de eerste helft van augustus geoogst. Dit seizoen zal dat verschuiven naar het tweede deel van augustus en september. Voor de teler is dit voordelig. In september zijn de temperaturen namelijk al een stuk lager, waardoor de kwaliteit van de aardappel in de grond beter behouden blijft  in tegenstelling tot wat het geval is in juli. Daardoor hoeft de aardappel met minder haast uit de grond gehaald te worden en kan er geleidelijker geoogst worden.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum: 25-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: