Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Verwachte groei aardappelareaal Castilië en León

Vanwegede hevige regenval is tot op heden slechts op ongeveer 25 % van hetaardappelareaal in de Spaanse regio Castilië en León aardappel gepoot. Verwachtwordt dat in de komende dagen het poten hervat kan worden. Dit zal in fasesgebeuren, want een deel van de grond heeft meer tijd nodig voordat deze weerbegaanbaar is.

Hetgepote areaal bevindt zich in goede staat en er is geen sprake van rot. Telersworden aangemoedigd te poten aangezien ze verzekerd zijn. Dit jaar wordt mogelijk een areaal van 20.000 hectare bereikt. Datzou een groei van ongeveer 1.000 hectare ten opzichte van het vorige seizoenbetekenen, toen er 18.900 hectare gepoot werd.


In hetvorige seizoen werd er gemiddeld rond de 43 ton per hectare geoogst. Geraamdwordt dat dat dit jaar 45-50 ton zal zijn als het weer meewerkt. Datzou een oogst met een omvang van tussen de 900.000 en 950.000 ton betekenen.


Het poten is metongeveer twintig dagen vertraagd. Deze vertraging zal terug te zien zijn ten tijde vande oogst. Normaal gesproken wordt het grootste deel van de aardappelen inCastilië en León in juli en in de eerste helft van augustus geoogst. Ditseizoen zal dat verschuiven naar het tweede deel van augustus en september.Voor de teler is dit voordelig. In september zijn de temperaturen namelijk aleen stuk lager, waardoor de kwaliteit van de aardappel in de grond beterbehouden blijft in tegenstelling tot wat het geval is in juli. Daardoor hoeftde aardappel met minder haast uit de grond gehaald te worden en kan ergeleidelijker geoogst worden.

Bron: agrodigital.com


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018