Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Rosa Hernandorena: "minder ruimte voor fouten"

"Vooral vraag naar steenfruit van bewezen rassen"

De afgelopen seizoenen zijn niet de beste geweest voor de steenfruitsector. Dat heeft geleid tot veranderingen van trends op het gebied van de keuze voor rassen en de manier van telen.

Zo lijkt het erop dat de interesse voor nieuwe rassen verdwenen is en dat men in plaats daarvan geïnteresseerd is in variëteiten, die reeds geconsolideerd zijn op de markt. "Vanwege de lage prijzen die de sector de afgelopen jaren doormaakte, zijn telers niet meer zozeer op zoek naar nieuwe producten. In plaats daarvan zetten ze in op rassen waarvan de betrouwbaarheid op het gebied van agronomische kwaliteiten, zoals aanpassingsvermogen en resistentie tegen ziekten, bewezen is, om zo de rentabiliteit te verbeteren. Er is steeds minder ruimte voor fouten", legt Rosa Hernandorena, commercieel directeur van Viveros Hernandorena, uit.



"We hebben gemerkt dat de verkopen aan kleine telers afgenomen zijn, terwijl de bedrijven met grote plantages doorgaan met planten, hoewel niet op hetzelfde niveau als tien of vijftien jaar geleden. Het gaat dan vooral om geconsolideerde rassen", voegt ze toe.

Viveros Hernandorena vermenigvuldigt en verhandelt jaarlijks meer dan een half miljoen planten, voornamelijk steenfruitbomen zoals perzik, Pavia-perzik, nectarine, abrikoos, paraguayo en, in iets mindere mate, pruim. Daarnaast hebben ze ook amandel-, kaki-, granaatappel- en kiwibomen. Dit jaar is het al 10 jaar geleden dat het bedrijf zijn nieuwe faciliteiten opende die zowel kwantitatieve als kwalitatieve groei mogelijk maakten en die Viveros Hernandorena hebben gepositioneerd als een van de toonaangevende kwekerijen van de sector.



In Spanje is er de afgelopen jaren sprake van een afname van het areaal bestemd voor de teelt van vroeg steenfruit in Andalusië en een toename van het areaal in Murcia en Valencia, de gebieden waar het bedrijf zijn meeste klanten heeft. "We zijn gespecialiseerd in de vermenigvuldiging van extra vroege steenfruitrassen van alle soorten, die we verkopen in de warme gebieden in Spanje en in andere landen in het Middellandse Zeegebied. 30 % van onze planten is bestemd voor de export". 



Op de proefvelden van Hernandorena worden door kwekers geleverde nieuwe patronen van reeds geconsolideerde rassen gecombineerd.
Rosa Hernandorena: "Momenteel is er sprake van zeer interessante verbeteringen met betrekking tot de resistentie tegen nematoden en kalksteen. Er is sprake van een trend richting smallere productiekaders en daarom wordt de Garnem vervangen door de minder krachtige Rootpac-40. Het doel is om de vroege gewassen productiever te maken. Daarom bieden we de C-11 pot met een inhoud van 1 liter aan met meer concurrerende aankoopprijzen voor superintensieve plantages. Deze zijn ook voorzien van een gegroefde structuur aan de binnenkant, die de verstrikking van wortels voorkomt en de waterafvoer verbetert.

Ondertussen blijven kwekers zoeken naar smaakvolle variëteiten in overeenstemming met de vraag op de markt. Volgens Hernandorena is dit echter lastig in het geval van de extra vroege rassen: "Het gaat om fruit dat niet lang nodig heeft om te groeien aan de boom: het heeft een korte cyclus. Het is moeilijk om begin mei fruit te vinden met een Brix-waarde van meer dan 12. Er is veel vooruitgang geboekt op het gebied van rassenverbetering en hoewel er jaren nodig zijn voor het verkrijgen van nieuwe variëteiten, zijn we al op de goede weg".



Hoewel de sector moeilijke tijden doormaakt, geeft Rosa Hernandorena aan dat "we niet stil kunnen blijven staan, we moeten blijven vernieuwen. Daarom promoten we bezoeken op afspraak van onze velden, waar we de verschillende variëteiten laten zien, afhankelijk van de behoeften van elke teler. Vandaag de dag is het moeilijk om te verkopen op basis van een folder met foto's. De telers moeten de bomen ter plekke kunnen zien, de rassen kunnen vergelijken, het fruit kunnen proeven, etc. Dat maakt het opzetten van een nieuwe plantage een veel betrouwbaarder en zekerder proces. We organiseren de bezoeken vanaf half april tot half juni met een breed scala aan vroege- en midseizoen rassen".

Voor het maken van een afspraak: comercial@hernandorena.com 
+34 671342477 José Sánchez
Publicatiedatum: