Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Het seizoen van de Duitse kassenteelt loopt op volle toeren

"„Elsanta is met afstand onze belangrijkste kasaardbei"

Enkele weken geleden zijn de Duitse telers begonnen met het oogsten van hun kasaardbeien. Momenteel verloopt de afzet in volle vaart en zijn aardbeien bijzonder populair, vooral in het premiumsegment. De relatief hoge prijs en de continue vervroeging van het vollegrondsseizoen door middel van teelttunnels maken het verkoopvenster voor de kasaardbeien echter relatief kort. Vergeleken bij aardbeien uit de volle grond ontbreekt ook de verscheidenheid want de Elsanta is met afstand de belangrijkste variëteit, bevestigen de telers.

Concurrentie van Clairy
In het westen van Duitsland is men ongeveer twee weken geleden met de oogst van de eerste aardbeien begonnen, aldus Ralf Hensen van het gelijknamige fruitteeltbedrijf in Swisttal. In zijn circa 7 hectare grote kas teelt hij hoofdzakelijk de Elsanta, aangevuld met de rassen Opera en Malling Centenary. "Ons seizoen in het voorjaar duurt tot eind mei. Vanaf eind april komen echter de eerste aardbeien uit teelttunnels op de markt en moeten we concurreren met de grote en optisch mooie Clairy aardbeien. Dan loopt de vraag aanzienlijk terug.''Naast zijn kas beschikt Ralf Hensen echter ook over een vollegrondsareaal. Dit areaal wordt uitsluitend voor de aardbeienteelt gebruikt. Hier begint de oogst vermoedelijk tussen 15 en 20 mei en is de rassenvariatie duidelijk groter. "We telen momenteel vijftien tot twintig rassen. De Roxanna is een goed voorbeeld van een ras dat zeker populair zal worden. In tegenstelling tot in de kassen ziet men de Elsanta nauwelijks nog in de volle grond."

Premiumsector
In het zogenaamde Knoblauchsland in de regio Nürnberg waren de eerste aardbeien uit de kas reeds eind maart rijp om te plukken, aldus Fritz Boss van het gelijknamige teeltbedrijf. De teler beschikt over een kasareaal van circa 2 hectare en belevert zowel de groothandel alsook lokale winkels. "Onze teelt bestaat voor circa één derde uit Sonata en twee derde uit Elsanta. Nu in het voorjaar hebben we geen problemen om de aardbeien af te zetten en zijn de prijzen ook op een tevredenstellend niveau. Later in het jaar als er bijvoorbeeld nauwelijks oogstverlies is in de vollegrondsteelt, kunnen de prijzen echter ook sterk dalen .''Sinds enkele jaren teelt de teler uit Nürnberg naast aardbeien ook frambozen in zijn kas, echter slechts in kleine hoeveelheden. Hierbij begint de oogst volgens de huidige vooruitzichten vanaf 10 mei. Fritz: "We merken dat de zogenaamde premiumsector momenteel tamelijk gedekt is. De consumentenprijzen voor producten uit de kas liggen in het begin rond de 15 euro per kg. Niet iedereen is in staat om dat te betalen.''

Aardbeienspecialist
Fruchthof Hensen werd in 1966 opgericht en heeft zich in de loop der jaren gevestigd als gespecialiseerd teeltbedrijf voor de aardbeienteelt. Sinds 2011 beschikt het bedrijf niet alleen over een vollegrondsareaal maar ook over een kas. Bovendien heeft het bedrijf al jarenlang een partnerschap met de internationale coöperatie San Lucar. Inmiddels is Fruchthof Hensen in staat om aardbeien uit beschutte teelt van april tot en met december aan te bieden.Gemengd productpalet
Teeltbedrijf Fritz Boss bevindt zich centraal in het Knoblauchsland, de 'groententuin van Nürnberg'. Het bedrijf heeft een gemengd productpalet en is onder andere één van de zeven grootschalige Duitse telers van witlof met een jaarlijkse oogst van circa 1.800 ton. Daarnaast beschikt het bedrijf over een 20 hectare groot vollegrondsareaal waarop tijdens het seizoen hoofdzakelijk ijsbergsla geteeld wordt.

Verdere informatie:
Fruchthof Hensen Erdbeerkulturen
Dr.-Josef-Ströder-Str. 25, 53913 Swisttal
Telefoon: 02255 – 8219


Gemüsebau Fritz Boss
Irrhainstraße 5, D - 90427 Nürnberg
Tel.: 0049 911 343085
Fax: 0049 911 343083

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018