Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht aardappelmarkt week 16

Vraag naar rode aardappelen in Spanje, Portugal en Hongarije

België
Fiwap/PCA markbericht:
Industrierassen: Algemene prijs, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 gr/5kg EPS, los, frites, verkoopprijs, exclusief BTW, directe levering: 

Bintje: 2,00 tot 3,00 €/a, afhankelijk van kwaliteit en bestemming; rustige markt (aanbod groter of gelijk aan vraag). Zeer weinig ruimte in fabrieken; schillers blijven beste partijen opkopen, tegen hogere prijzen. De aanvoer is toereikend;

Challenger: stabiele markt (aanbod gelijk aan vraag). Prijs rond de € 3,00€/a. Interne vlekken blijven een probleem in het westen van het land en noorden van Frankrijk, en leiden in sommige gevallen tot rotting.

Fontane : 5,00 - 6,00 €/a, de meest gangbare prijs is 5,00 €/a. Sterke markt met zeer laag aanbod. Altijd vraag naar directe levering en ook naar latere levering (tegen hogere prijzen).

Innovator: 5,00 - 6,50 €/a voor directe levering, sterke markt, weinig aanbod en hernieuwde belangstelling van industriële kopers. Export van kleine volumes naar verschillende bestemmingen in het zuiden en oosten van Europa, tegen lage prijzen. Fysieke Europese markten, prijzenoverzicht (bron: NEPG): Bintje plant: Er is nog maar weinig handel en de kleinere maten zijn moeilijk te vinden. Nederlandse plant, klasse A, van april 2018, per 5 ton, in zakken, exclusief BTW: 
 
Maat 28 - 35 mm : 62,00 – 64,00 €/a


Maat 35 – 45 mm : 28,00 – 31,00 €/aFuture market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en andere rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
Verwerkers laten partijen goede bakaardappelen niet glippen maar zoeken er ook niet actief naar. De prijzen ontwikkelen zich moeizaam en weerspiegelen de sterke markt maar ten dele. Aangezien de minima van de meeste rassen vorige week toenamen, worden de prijzen krapper. De prijzen voor fritesrassen lopen nogal uiteen en variëren van 5,00 tot 9,00 €/a. Verwerkende fabrieken zorgen voor wat meer stabiliteit op de markt door partijen later te laten afleveren. De drukke markt is het gevolg van de vertraging van de vroege oogst waardoor het noodzakelijk is om langer met de oude oogst te werken. De export trekt niet aan en de prijzen zijn onder druk hiervan gedaald naar 6,50 - 7,50 €/a voor een grote zak voor Oost-Europa en naar 10,00 - 12,00 €/a voor groothandelsmaten, wasbaar en frites voor Spanje. Het is moeilijk geworden om de juiste kwaliteit te vinden. De aanplant in de kustgebieden en het zuiden van Nederland, waar sinds het begin van de maand 20 tot 45 mm neerslag viel, evenals 15 tot 25 mm in de afgelopen dagen, wordt gehinderd door vertragingen. Deze week zal het werk op gang komen. 

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.com 


VTA prijzen (Verenigde Telers Akkerbouw)


Frankrijk
De situatie ziet er stabieler uit voor de sector maar de prijzen zijn onveranderd gebleven. De markt voor Bintje en Challenger is moeilijk, in tegenstelling tot die van Fontane, Markies en Innovator, waar met gemak kopers voor te vinden zijn die 5,00 tot 6,00 €/a voor directe levering betalen. Voor de export gaan de prijzen steeds verder uiteen lopen en de kwaliteit wordt nauwlettend gemonitord. Portugal, Spanje en Hongarije vragen om roodschillige rassen, terwijl in Roemenië vraag is naar Challenger tegen lage prijzen (rond de 6,50 €/a, geborsteld, grote zak, verkoopprijs). 

De aanplant in Hauts-de-France is begonnen (maar nog niet in Vlaanderen) op heterogene manier en in overeenstemming met de subregio's. Op 11 april was ook in Beauce een bepaald percentage aangeplant. Al met al kan hieruit opgemaakt worden dat het geen vroeg seizoen wordt. 

Ongewassen industrieaardappelen, los, verkoopprijs, exclusief BTW, Noord-Seine, €/a, min – max (avg) (RNM):Duitsland
Op de versmarkt zijn de telersprijzen onveranderd gebleven of licht gestegen. Vanaf 10 april worden de prijzen geraamd op 11,83 €/a (=) voor vaste pulp en op 11,25 €/a (+01,5%) voor kruimig. De vraag naar aardappelen voor verwerking (Franse frites) blijft sterk en de prijzen van Fontane, Agria en Innovator zijn weer iets gestegen. De telersprijzen van biologische aardappelen liggen nog altijd rond de 48,00 €/a. Biologische aardappelen worden geïmporteerd uit het Middellandse Zeegebied (Egypte, Israël) maar zijn nog niet ruim beschikbaar in de supermarkten, hetgeen gunstig is voor inheemse aardappelrassen, of die uit Noordwest-Europa. De vraag is sterk tijdens de Paasvakantie. Hoewel de afzet is gestegen (+8% tot 12%) sinds Nieuwjaar zijn de prijzen navenant niet sterker geworden omdat ze nog steeds ruim onder de 50,00 €/a liggen. 


*Er moet een €1,00/a van deze prijzen afgetrokken worden voor de sorteerkosten!

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijzen (alle markten) niet bekend voor week 14. 

Het voorjaar blijft nat (meeste neerslag sinds 1995). Vorige week viel in veel regio's 15 mm. Veel hectare vroege gewassen moeten nog aangeplant worden in regio's zoals Cornwall en Jersey. 
 
Prijzen zijn goed voor fritesrassen met een beperkt aanbod en er is een sterke vraag vanuit de Fish&Chips-markt. Markies en Agria brengen prijzen van 15,00-22,00 €/a op (in zakken). De prijzen van klassieke rassen (waaronder Maris Piper) liggen tussen de €5,00 en 9,00 €/a.


Voor meer informatie:
Fiwap

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018