Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Harald (21) levert groenten aan heel Noorwegen

Het is 10 aprilen in grote delen van Noorwegen is de grond na de lange koude winter nog bedektmet sneeuw. Maar bij Harald Friestad is alleen het witte vliesdoek zichtbaar datzijn werknemers over de pas geplante Chinese kolen hebben gelegd. Vandaag zijn10.000 planten in de grond gezet.

Als zijn plantenklaar zijn om te leveren, ligt de import nog steeds in de winkels. Maar ééntelefoontje van Friestad is genoeg om dat te veranderen. "Als we Bamainformeren, stopt de import. Dan krijgen we Noorse prijzen," vertelt hij.

Hoewel Harald al bijnazo lang hij zich kan herinneren iedere zomer op de kwekerij werkt, is hij passinds kort bedrijfsleider. 28 december vorig jaar nam hij de leiding over vanzijn grootvader. Nu is het Harald die verantwoordelijk is voor de sla, Chinesekool, broccoli, wortelen, raapzaad, wortelpeterselie, pastinaak enmierikswortel. Het oude is vervangen door het jonge. Terwijl grootvader altijdrondliep in een overhemd, draagt de 21-jarige een kleurig T-shirt tijdens hetinterview. De woonkamer is modern ingericht.

"Ik gebruik zijntijdschema en zijn gewoontes. Het enige wat ik heb veranderd, is dehoeveelheid," vertelt hij. Hij heeft het volume van meerdere productenopgeschroefd. Maar het kan riskant zijn om een pro-actieve groententeler tezijn. Als hij zijn Chinese kolen nog niet heeft geleverd voordat die in hetoosten ook klaar zijn, blijft hij met grote hoeveelheden zitten. "Dan gaan weer met de eg overheen, want dan wordt het te duur om te oogsten," zegt Harald.

Het was zijn grootmoederdie zich bezighield met alles wat met het personeel te maken had, terwijlgrootvader de zaken buiten regelde. Harald wilde van beiden leren. De twee jarenvoordat hij het bedrijf overnam, was hij altijd op de boerderij te vinden, enliep met hen beiden mee. Zijn grootouders zijn nu verhuisd, maar nog steedsstaan ze altijd klaar om te helpen.

De werknemerswonen op de boerderij. Enkelen hebben zelfs bij Harald en zijn vrouw Rakelingewoond, maar dat beviel toch niet. Daarom hebben ze het buurhuis gehuurd,dat al lang leeg stond, en hebben dat gerestaureerd.

Dit jaar zalHarald 40 tot 50 hectare groenten verbouwen, met onder andere 350.000 Chinesekool en 1,2 tot 1,4 miljoen kroppen sla. Zijn grootouders leverden de groentenonder hun eigen naam Odd en Helga Undem. Maar Harald maakt nu etiketten met denieuwe naam, Kringsjå. Hij heeft twee verpakkingsmachines, want het bedrijfverzorgt zelf de verpakking van de producten.

De afgelopen tweejaar werd Harald toegelaten bij Vea, de groene vakschool van Noorwegen, om managementboerenbedrijf en teeltbedrijf te studeren. Beide jaren was hij diepteleurgesteld omdat de opleiding werd afgelast doordat er te weinigbelangstelling voor was.

Bron: fagpressenytt.no


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018