Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Harald (21) levert groenten aan heel Noorwegen

Harald Friestad vraag Bama om de import stil te leggen als hij klaar is om te leveren. Zo ligt heel Noorwegen aan zijn jonge voeten.

Het is 10 april en in grote delen van Noorwegen is de grond na de lange koude winter nog bedekt met sneeuw. Maar bij Harald Friestad is alleen het witte vliesdoek zichtbaar dat zijn werknemers over de pas geplante Chinese kolen hebben gelegd. Vandaag zijn 10.000 planten in de grond gezet.

Al rond de 17e mei zal Friestad beginnen met de levering van de Chinese kolen. In de eerste helft van juni komt zijn broccoli op de markt. "Het is een erekwestie om als eerste te leveren," lacht Friestad. Daar doet hij dan ook elke keer weer zijn best voor.

"De eerste die levert, is meestal ook de eerste die oogst. Maar dat kan dit jaar anders zijn vanwege de kou," zegt Friestad. Het is een soort kansspel, erkent hij.

Stop de import

Als zijn planten klaar zijn om te leveren, ligt de import nog steeds in de winkels. Maar één telefoontje van Friestad is genoeg om dat te veranderen. "Als we Bama informeren, stopt de import. Dan krijgen we Noorse prijzen," vertelt hij.

Als hij als eerste in Noorwegen levert, of als een van de eersten, heeft hij een heel land als afzetgebied. "De hoeveelheden zijn veel groter als we er vroeger bij zijn. Dan kunnen we meer leveren en krijgen we meer inkomsten. We kunnen dan namelijk leveren aan de hele markt, tot het oosten van Noorwegen begint te oogsten. Daarna leveren we alleen aan Rogaland en Agder. Hoe sneller we erbij zijn, hoe beter, dus proberen we zo vroeg mogelijk te zijn.

Nieuwe bedrijfsleider

Hoewel Harald al bijna zo lang hij zich kan herinneren iedere zomer op de kwekerij werkt, is hij pas sinds kort bedrijfsleider. 28 december vorig jaar nam hij de leiding over van zijn grootvader. Nu is het Harald die verantwoordelijk is voor de sla, Chinese kool, broccoli, wortelen, raapzaad, wortelpeterselie, pastinaak en mierikswortel. Het oude is vervangen door het jonge. Terwijl grootvader altijd rondliep in een overhemd, draagt de 21-jarige een kleurig T-shirt tijdens het interview. De woonkamer is modern ingericht.

De grootvaderlijke kennis heeft niet afgedaan

"Ik gebruik zijn tijdschema en zijn gewoontes. Het enige wat ik heb veranderd, is de hoeveelheid," vertelt hij. Hij heeft het volume van meerdere producten opgeschroefd. Maar het kan riskant zijn om een pro-actieve groententeler te zijn. Als hij zijn Chinese kolen nog niet heeft geleverd voordat die in het oosten ook klaar zijn, blijft hij met grote hoeveelheden zitten. "Dan gaan we er met de eg overheen, want dan wordt het te duur om te oogsten," zegt Harald.

Geleerd van zijn grootouders

Het was zijn grootmoeder die zich bezighield met alles wat met het personeel te maken had, terwijl grootvader de zaken buiten regelde. Harald wilde van beiden leren. De twee jaren voordat hij het bedrijf overnam, was hij altijd op de boerderij te vinden, en liep met hen beiden mee. Zijn grootouders zijn nu verhuisd, maar nog steeds staan ze altijd klaar om te helpen.

Nu is Harald op 21-jarige leeftijd al bedrijfsleider en manager en heeft hij vijf werknemers. Van mei tot oktober/november zijn dat er zelfs dertien. De meesten komen uit Estland, de rest uit Polen. Ze zijn afkomstig uit drie families en rekruteren zelf binnen de familie nieuwe potentiële werknemers, met wie Harald vervolgens een telefonisch sollicitatiegesprek voert.

De werknemers wonen op de boerderij. Enkelen hebben zelfs bij Harald en zijn vrouw Rakel ingewoond, maar dat beviel toch niet. Daarom hebben ze het buurhuis gehuurd, dat al lang leeg stond, en hebben dat gerestaureerd.

Kringsjå

Dit jaar zal Harald 40 tot 50 hectare groenten verbouwen, met onder andere 350.000 Chinese kool en 1,2 tot 1,4 miljoen kroppen sla. Zijn grootouders leverden de groenten onder hun eigen naam Odd en Helga Undem. Maar Harald maakt nu etiketten met de nieuwe naam, Kringsjå. Hij heeft twee verpakkingsmachines, want het bedrijf verzorgt zelf de verpakking van de producten.

Wachten op opleiding

De afgelopen twee jaar werd Harald toegelaten bij Vea, de groene vakschool van Noorwegen, om management boerenbedrijf en teeltbedrijf te studeren. Beide jaren was hij diep teleurgesteld omdat de opleiding werd afgelast doordat er te weinig belangstelling voor was.

"Het is vervelend dat je geen goede opleiding krijgt om je competenties binnen dit vakgebied uit te bouwen," zegt hij. "Maar helaas, we moeten het ermee doen en dan maar hopen dat de opleiding een keer wel doorgaat."

Bron: fagpressenytt.no


Publicatiedatum: 23-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: