Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Frank Swier, Jan Swier groenten en fruit op de markt:

"Ananasje zonder jasje"

Tholen - Na een winter met soms zware weersomstandigheden breekt nu de goede tijd weer aan voor de markthandel. In deze periode zijn het aardbeien en asperges waar de verkoop goed inzit. "Maar ook raapstelen, nieuwe aardappels en spinazie", vult Eddy Derks, van Derks Uw Groenteman aan.Stijgende temperaturen
"De aanvoer van aardbeien is nog niet optimaal, dus de prijs is nog wat aan de hoge kant. Maar voor goede aardbeien kun je een goede prijs maken. Eigenlijk zijn de slechte aardbeien een beetje te duur." Derks onderscheidt zich met Hollands en lokaal product. "We zeggen altijd waar het vandaan komt. Aardbeien van Van Enckevoort en Asperges in het voorseizoen van De Wit uit Mariahoeve en zodra ze uit de volle grond beschikbaar zijn halen we ze bij Klumper op de Sallandse Heuvelrug. Al 25 jaar lang", vertelt Eddy. De aspergeprijs loopt momenteel hard terug waardoor het nog aantrekkelijke wordt om ze te verkopen. "Op maandag waren ze nog 11 euro de kilo, dinsdag 10, elke dag een euro eraf, vandaag ligt de prijs op 7 euro."

De snel stijgende temperaturen hebben weinig invloed op de handel van Eddy. Hij bezit een luxe gekoelde verkoopwagen die zowel zomers als 's winters de producten en verkopers beschermd. "We hebben de hele winter doorgewerkt, behalve één dag met zware storm. Die donderdag zouden we op een bosrijke locatie staan, dat vonden we voor zowel onze klanten als voor onszelf niet veilig."


Frank en Pieter Swier

Zachtfruit 
Jan Swier groente en fruit op de markt heeft 2 vrachtwagens tot beschikking voor de handel. Eén wagen rijdt elke maandag richting Texel om daar op het marktplein in Den Burgh te gaan staan. "De vrachtwagen toveren we om tot verkoopwagen, zo hebben we altijd een dak boven het hoofd. Een deel van de spullen stallen we uit en een deel blijft in de vrachtwagen, dan blijven ze verser."

De Texelse markt is Swier de belangrijkste markt. "We staan er winters en zomers al 50 jaar lang. Vanaf Pasen tot aan de herfst zwerven daar meer toeristen rond en dat bevordert de verkoop natuurlijk. Maar onze belangrijkste klanten zijn de Texelaars, die helpen ons de winter door", vertelt Frank.

Naast de extra klandizie geeft vooral het zachtfruit de omzet een boost. "Maar ook ananassen zijn bij ons een echte hardloper. We schillen die aan de kraam dus ik roep de hele dag "Ananasje zonder jasje". Dat vinden de mensen heel leuk. Toeristen willen dan met je op de foto dus hoe bijzonder kun je wezen. Het is op de markt echt de kunst om mensen te vermaken, ze moeten een beetje kunnen lachen", vertelt Frank Swier die samen met zijn broer Pieter de markthandel runt.

Frank en Pieter staan naast Texel nog op 8 markten in Noord-Holland en zijn ook actief met het leveren van fruit aan bedrijven, onder de naam Voorfruit. Hun handel halen ze zoveel mogelijk bij tuinders op. "Dat vinden klanten belangrijk, het verhaal achter de producten werkt echt", vertelt Frank. Het verkopen lukt prima maar het is voor Jan Swier de kunst om méér klanten naar de markt te trekken. "Je ziet vooral twee doelgroepen op de markt, gepensioneerden en ouderen of de jonge moeders met kleine kinderen. Werkenden en tweeverdieners zie je veel minder." Maar daar hebben de broers iets op gevonden. Via Facebook verloten ze wekelijks drie fruitpakketten ter waarde van 5 euro onder mensen die hun bericht delen. "Dat wordt heel vaak gedaan. De mensen zijn er laaiend enthousiast over. Ik wil niet zeggen dat iedereen meteen ook naar de kraam komt maar je bereikt er wel die doelgroep mee die nog niet naar de markt komt. Bovendien is 5 euro slechts een kleine investering. Daar kun je niet tegenop adverteren."

Voor meer informatie
Derks Uw Groenteman
Lijnbaanstraat 28
Zutphen
T 06 13272536

Jan Swier groenten en fruit op de markt
Appelmarkt 3
Zwaagdijk-Oost
T 0228 567 712Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Kijk dit vonden wij nu eens een leuk artikel op a.g.f .nl Ook als we percentage kijken bijna niets meer voorstellen zijn we in veel dingen Trent setter daarna nageaapt door de supermarkten persoonlijk ben ik daar trots op Gegroet
EN BIJ SJAKIE MEER VOOR JE KNAKIE.
Sjakie knakie, Zwaagdijk - 2018/04/20 18:19:30.000© AGF.nl 2018