Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Paprikateler Twan Wijnen naar Santiago met een missie

Twans camino. Dat is de naam van de voettocht die Twan Wijnen op 18 april start in zijn woonplaats Egchel. Bestemming: de bedevaartstad Santiago de Compostela in Spanje. Afstand: ruim 3000 kilometer. In augustus hoopt hij daar aan te komen.

Het wordt niet zomaar een voettocht. Dat is deze pelgrimsroute toch al niet, maar voor Twan houdt deze onderneming nog een extra missie in. Hij wil er geld mee inzamelen voor de Noord-Limburgse afdeling van Alzheimer Nederland.

Dementie
"Mijn moeder lijdt aan dementie", aldus de 49-jarige paprikateler. "Ik ervaar van zeer dichtbij wat deze verschrikkelijke ziekte doet met een mens en wat de impact daarvan is op zijn of haar omgeving."

In Noord-Limburg lijden zo'n 5000 mensen aan dementie. Hun aantal zal over twintig jaar zijn verdubbeld. Het grootste deel van hen woont thuis. Twan wil dat het geld dat hij hoopt in te zamelen, een bestemming krijgt in zijn eigen regio. Tijdens een bezoek aan het Alzheimer Café in Egchel (een maandelijks trefpunt voor mensen met dementie, hun mantelzorgers, familieleden en overige belangstellenden, red.) sprak hij met veel lotgenoten. Dat inspireerde hem voor deze bijzondere missie.

Mantelzorg
"Niet alleen de mensen met dementie maar ook hun mantelzorgers, veelal hun partner, kinderen of familieleden, hebben het erg zwaar", zegt Mark Schapendonk, voorzitter van de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. Mantelzorg overkomt je, je voelt het als een natuurlijke en vanzelfsprekende plicht om je naaste te helpen, maar je bent er wel 24 uur per dag en zeven dagen in de week mee bezig."

Uit landelijk onderzoek blijkt dan ook dat veel mantelzorgers zich overbelast voelen, zeker als men de zorgtaken moet combineren met een baan. "Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben dan ook alle ondersteuning nodig zie ze maar kunnen krijgen", zegt Mark.

Dementieonderzoek
Daarom wil Wijnen ook dat het geld voor dit doel wordt ingezet. Het geld dat met landelijke campagnes wordt ingezameld wordt groten deels gebruikt voor de financiering van onderzoek naar dementie. "Dat is ook goed", zegt Schapendonk. "Want er is nog geen geneesmiddel gevonden voor deze ziekte. Maar er is ook veel geld nodig voor hulp en ondersteuning van mensen die met de aandoening te maken hebben, ook in onze regio. Daarom ben ik zo blij met Twans missie!"

Trainingswandelingen
Wijnen is al een aantal maanden bezig met trainingswandelingen. Hij is intussen ook begonnen met het werven van sponsoren voor zijn missie. Er is een bankrekening beschikbaar onder nummer NL36RABO 0150 4489 29 t.n.v. Alzheimer Noord-Limburg. Onder vermelding van 'Twans Camino' is iedere bijdrage van harte welkom.

Blogs
Twan bekostigt zijn reis overigens geheel zelf, en hij zal regelmatig blogs schrijven, die op twanscamino.reislogger.nl te volgen zijn. Vóór 24 augustus, dan is zijn moeder jarig, hoopt hij weer terug te zijn in Nederland om te zien welk resultaat zijn missie heeft gehad!

Bron: Alzheimer Nederland

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018