Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Bananenprofessor noemt supermarkten “schijnheilig”

Professor Gert Kema van Wageningen Universiteit trekt fel van leer tegen de supermarkten in het AD. Hij noemt de supermarkten "schijnheilig", omdat zij tot op heden niet bijdragen aan onderzoek naar nieuwe bananenrassen die het populaire fruit kunnen redden.

De Wageningen Universiteit doet onderzoek naar nieuwe bananenrassen die resistent zijn tegen de gevreesde Panama Disease. Een variant van dezelfde schimmel roeide halverwege vorige eeuw de Gros Michel nagenoeg uit. De nieuwe schimmel, ook bekend als TR4, bedreigt de teelt van de Cavendish. Onlangs werd aangetoond dat besmettingen van plantages in Vietnam, Myanmar en Laos afkomstig zijn van plantages in Zuid-China. In het onderzoek naar nieuwe rassen participeren nog geen grote bananenmultinationals, al voert Kema wel gesprekken met bijvoorbeeld Cutrale Safra (eigenaar van Chiquita).

Kema wijst ook op de verantwoordelijkheid van de consument: "Ze kunnen de supermarkten wijzen op hun verantwoordelijkheid. Zeker de ketens die zich als duurzaam presenteren. Ja, duurzaamheid voorrang geven bij makkelijke producten doen ze wel. Maar als je dat niet doet bij moeilijkere producten, dan is dat schijnheilig.'' Verder betoogt hij dat met een kleine bijdrage van de supermarkten, 1 cent per doos, het onderzoek aanzienlijk kan uitbreiden.

Lees hier het volledige artikel

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018