Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Argentinië: flink aandeel Okitsu en Satsuma's getroffen door droogte

Met een maand vertraging is afgelopen dagen de oogst van het vroege fruit begonnen in de departementen van de kust van Uruguay, waar de citrussector van de Argentijnse provincie Entre Ríos het grootst is. Deze oogst omvat Okitsu en Satsuma mandarijnen.

Het uitstel van de oogst, die normaal gesproken half maart verwacht wordt, werd veroorzaakt door de droogte, die van grote invloed is geweest op de maten van het fruit. Door de droogte "konden de planten zich niet voorzien van water en de voedingsstoffen die water met zich meebrengt. Daardoor heeft het vroege fruit niet de grootte die op de markt gevraagd wordt", aldus Fernando Borgo, hoofd van de Citrus Federatie van Entre Ríos. Hij verwacht dat 60 % tot 70 % van dit fruit niet geschikt zal zijn voor de markt. Een deel ervan zal naar zijn verwachting in de industrie gebruikt kunnen worden, hoewel ook dat lastig kan zijn, omdat er voor industrieel gebruik vaak ook aan bepaalde parameters voldaan moet worden. 

"De droogte begon in december. De planten lijden onder stress, en als het dan een keer regent verliest de gestreste plant vaak veel vruchten, doordat ze vallen of kapotgaan", legt Borgo uit.

De laatste regens brachten verlichting. Dat is waarom telers het nu verwachten van het seizoensfruit of de late variëteiten. Volgens Borgo wordt het vroege fruit normaal gesproken tussen half maart en half mei geoogst, het fruit van het midseizoen (onder andere Salustiana sinaasappel) van mei tot augustus en het late fruit (bijvoorbeeld Valenciaanse sinaasappel) van augustus tot december.

"Gedurende bijna het hele jaar is er oogst. In het vorige seizoen was er 30 % minder fruit, paradoxaal genoeg vanwege een overschot aan water. Half januari werden de laatste sinaasappelen geoogst. Sinds dat moment wordt de markt voorzien vanuit voorraden in koelcellen", vertelt hij.

Vanwege het gebrek aan product en de hogere kosten voor fruit dat in koelcellen bewaard wordt, ligt de consumentenprijs nu tussen de 25 en 30 peso's (tussen de 1 en 1,20 euro) voor een kilo. Ondanks de problemen die door de droogte veroorzaakt zijn verwacht Borgo echter dat de prijs in de komende dagen of weken zal beginnen te normaliseren, wanneer er sprake is van een evenwicht tussen vraag en aanbod.

"Het grootste deel van de oogst begint in deze dagen en citrus is een seizoensgebonden product, ook al zou het fruit gedurende het hele jaar beschikbaar moeten zijn. Momenteel liggen de prijzen hoog, maar daar heeft de teler weinig aan vanwege de hoge kosten voor de koelcellen. Vorig jaar ontving de gemiddelde teler 1,70 of 1,80 peso's (0,07 euro) voor een kilo citrus, terwijl de kosten 2,50 peso's (0,10 euro) bedroegen. Dat betekent dus dat er verlies gedraaid werd. Nu ontvingen de eerste telers 4 peso's (0,16 euro) per kilo, maar alleen omdat het gaat om het eerste fruit. Op het niveau van de consument zal de toename van product de prijs doen dalen aangezien citrus de goedkoopste fruitsoort is".


Bron: Diario UNO

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018