Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zeer hoge prijzen voor Braziliaanse meloen

Start seizoen Spaanse watermeloen, Piel de Sapo vertraagd

HetSpaanse watermeloenenseizoen is net begonnen in Almería. De Piel de Sapo meloenis vertraagd: pas vanaf de tweede helft van mei zullen er volumes van betekeniszijn.

Zowelvoor de watermeloen als voor de Piel de Sapo worden volumes verwacht dievergelijkbaar zullen zijn met die van het vorige seizoen. Het areaal is voorbeide producten namelijk stabiel gebleven ondanks de slechte prijzen in hetvorige seizoen en de vrees die er was voor een mogelijk watertekort in hetnoorden van Almería en Murcia. Dit jaar wordt er echter wel een blijvende afnamewaargenomen in het areaa,l bestemd voor gele meloen en galiameloen in Almeríaen in mindere mate voor Piel de Sapo. Dat zegt Diego Maestre, InternationaalOogstcoördinator Meloen/Watermeloen/Squash, van Rijk Zwaan.

Consumptie watermeloen stijgt

"Vorigjaar was er sprake van een grote overlap tussen de verschillende teeltzones vanwatermeloen in Spanje, wat leidde tot prijzen die tot augustus onder de productiekostenlagen. Ondanks dat blijft de consumptie van watermeloen inSpanje groeien, wat te danken is aan het feit dat grote supermarkten ereen gemaksproduct van hebben gemaakt door de meloen gesneden te verkopen. In het noorden van Europa is er ook sprake van een groei in de vraag naar watermeloen. Gedurende de wintermaanden was de aanzienlijke toename in de afzet van mini watermeloenen, waar Rijk Zwaan op inzet, opvallend", aldus de expert. "Een van de oorzaken voor deze toename van de vraag is de continue levering vanuit Brazilië en het feit dat de kwaliteit opvallend toeneemt. Het is een groeiende marktniche", voegt hij toe.


Momenteel beschikt Spanje voornamelijk over watermeloen uit Senegal. De kwaliteit hiervan is goed en er is sprake van stabiele verkopen en goede prijzen op de markt. De verwachting is dat de prijzen over ongeveer vijftien dagen zullen gaan dalen, wanneer de volumes vanuit Almería toenemen.

Een van de slechtste seizoenen van Braziliaanse meloen
De Spaanse bedrijven, die in Brazilië Piel de Sapo telen, kregen vanaf eind december tot maart te maken met buitensporige volumes, wat leidde tot lage prijzen. "Waar de markt normaal gesproken rond de 90 containers kan opnemen, zijn er weken geweest waarin er meer dan 130 containers waren", vertelt Diego Maestre. "Het was misschien wel het slechtste seizoen ooit".

Er is een groeiende belangstelling vanuit Spaanse supermarkten om de eerste meloenen vanuit Murcia te laten aansluiten op het Braziliaanse Piel de Sapo seizoen. Hierbij wordt Almería vaak vermeden, een provincie die zich steeds meer kenmerkt als een regio die gespecialiseerd is in watermeloen.

Na het overschot aan product in de 4 voorgaande maanden en met de komst van het regenseizoen in Brazilië, is er nu sprake van meloenschaarste op de markt. "Vanaf begin april zijn de meloenprijzen aanzienlijk gestegen en op dit moment zijn de meloenen erg duur. Tot half mei zal er sprake zijn van kleine volumes, dan zal de oogst in Almería beginnen. Deze is vertraagd, vooral vanwege de extreme kou aan het eind van de winter en het begin van de lente".

In tegenstelling tot Brazilië, waar de temperaturen gedurende de 6 maanden van het Piel de Sapo seizoen ongeveer gelijk blijven, is de situatie in Senegal minder gunstig voor de teelt van deze meloen, volgens Diego Maestre. "De temperaturen in Senegal zijn erg instabiel, met grote verschillen tussen dag en nacht, waardoor geen kwaliteitsgarantie geboden wordt. Velen hebben geprobeerd om daar meloen te telen, maar dat zijn grote teleurstellingen geworden", geeft hij aan.

Meer informatie:
Elisabeth Expósito
Rijk Zwaan Ibérica S.A.
Ctra Viator-PJ.Mami, S/N
04120 Almería. España
T +34 950 62 61 90 - Ext. 105
e.exposito@rijkzwaan.es
www.rijkzwaan.es
Publicatiedatum: