Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Citrusproductie VS zal verder dalen in 2017-2018

De citrusproductie in de Verenigde Staten blijft dalen. De huidige raming voor het jaar 2017-2018 staat op 6,2 miljoen ton. Het ERS verwacht dat de Amerikaanse citrusoogst 21% lager uit zal vallen dan het voorgaande seizoen. De daling komt overeen met de verwachte afname van de landelijke productie in alle citruscategorieën en de kleinere oogst in de vier belangrijkste producerende staten (Florida, Californië, Texas en Arizona). De daling zal in Florida het sterkst zijn wat met name te maken heeft met de verliezen die orkaan Irma hier heeft veroorzaakt. De daling van de sinaasappel- en grapefruitvolumes zal landelijk naar verwachting het grootst zijn met een daling van respectievelijk 25% en 22%. 

Het Amerikaanse ministerie van landbouw raamt de daling van de sinaasappeloogst in Florida in het seizoen 2017-2018 op 35%, ten opzichte van het volume van 45 miljoen dozen (40,8 kilo) van het voorgaande seizoen. De sinaasappeloogst in Florida zal de kleinste van de afgelopen 75 jaar zijn. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de oogst in Florida voordat orkaan Irma toesloeg op 75 miljoen dozen werd geraamd. 

De krappe aanvoer heeft de citrusprijzen op de binnenlandse markt opgedreven. In januari 2018 bereikten de prijzen van verse sinaasappelen, grapefruit en citroenen het hoogste gemiddelde niveau voor deze maand sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw. 


Klik hier voor een grotere weergave

De neerwaartse trend in de sinaasappelproductie is grotendeels toe te schrijven aan de ziekte citrusgreening, een bacteriële ziekte die dodelijk is voor sinaasappelbomen. Het merendeel van de citrusplantages in Florida kampt sinds halverwege de jaren 2000 met de ziekte. De tabel verscheen in de tweejaarlijkse nieuwsbrief, ERS Fruit and Tree Nut Outlook newsletter, van maart 2018.

De verwachte grote sinaasappeloogst in Brazilië zal de groei van de sinaasappelsapprijzen mogelijk afremmen. Volgens de prognose van Fundecitrus zal de oogst in het seizoen 2017-2018 398,3 miljoen dozen bedragen, hetgeen een stijging van 62% ten opzichte van het seizoen 2016-2017 inhoudt en 25% boven het gemiddelde van de afgelopen tien jaar ligt. Momenteel is het nog moeilijk om te zeggen welke prognose de meeste invloed op de prijsdynamiek zal hebben. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018