Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jozef Cool, RJCool groothandel in peen en uien

"De peenhandel valt stil omdat retailers geen hogere prijs willen betalen”"

Tholen – "Het afgelopen wortelseizoen is begonnen met slechte prijzen, maar dat veranderde door de vraag uit landen als Spanje, Portugal en Italië", vertelt Jozef Cool van RJCool teler en groothandel in peen en uien. De grote vraag uit de Zuidelijke landen is een gevolg van het winterweer van de afgelopen periode. "Toch kan de natuur zicht snel herstellen, er begint weer aanbod te komen uit Italië en Sicilië en binnenkort zal Spanje ook wel weer komen."



"In België zit nog meer peen dan gedacht wordt. We hebben zelf peen bijgekocht, maar als je een paar keer slechte partijen krijgt kun je beter je eigen voorraad wegwerken. De peen die we nu hebben is kwalitatief goede peen", aldus Jozef. Toch vindt de bedrijfsleider van RJCool dat de peentelers in België de mond worden gesnoerd. In Nederland zijn de peenprijzen hoog, maar de Belgische markt volgt niet. "De retailers willen geen hogere prijs betalen voor peen en de handel valt daarop stil. Het zou kunnen dat de retailers snel zal overstappen op de nieuwe peen, omdat de oude peen te duur wordt en ook het warme weer speelt hierbij een rol." 



Voor het komende seizoen heeft RJCool bijna het dubbele uitgezaaid dan voorheen. "Beide zoons zijn volledig in het bedrijf gestapt en hebben er meer klanten bij kunnen vinden. Om mijn zoons tegemoet te komen is het noodzakelijk om het areaal uit te breiden. Je kan niet altijd maar de vrije markt afwachten, daarom hebben we zowel de bewaarpeen als de vroege peen meer uitgezaaid. Het is moeilijk om te voorspellen wat de natuur gaat brengen en wat de prijzen gaan doen. Mijn vader zei altijd: als iets duur is, komt het ineens van over," aldus Cool.



"Het valt mij op dat zelfs in onze sector het gebruik van social media steeds belangrijker wordt. Zelf heb ik niks met Facebook, maar ik zie dat het steeds meer wordt gebruikt en dan kunnen wij niet achterblijven. De wereld wordt steeds kleiner, en we krijgen ook steeds meer contacten in het buitenland. Het gebruik van social media is positief en goed voor de handel", besluit Jozef.



Voor meer informatie:
RJCool
Bevrijdingslaan 116
9200 Dendermonde
+32(0)52 212 505