Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Beste kwartaal ooit voor de haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen kende een uitstekend eerste kwartaal en behandelde 58.328.678 ton goederen, een forse stijging van 7,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag is een weerspiegeling van de groei in alle sectoren met uitzondering van het conventioneel stukgoed. De grootste driver is ook nu weer de containertrafiek, die een stevige groei van 9,5% noteerde ten opzichte van de eerste drie maanden van 2017.

De containertrafiek steeg met 9,5% tot 32.580.600 ton of 2.744.226 TEU (+10,7%). De maand maart zette met een overslag van 980.000 TEU bovendien een nieuw record neer. Port of Antwerp noteerde een groei op alle vaargebieden, zowel in de aan- als de afvoer. De groei op Europa springt met 14,5% het meest in het oog. Deze is deels te verklaren door het terugwinnen van transhipmentlading, die vorig jaar wegging wegens een tijdelijk tekort aan havenarbeiders. De overslag met Noord-Amerika groeide met 14,7%, al moet men hier wel in rekening brengen dat het eerste kwartaal van 2017 vrij zwak was. Op Azië was er een groei met 7%.

Globale politiek-economische context
Over alle sectoren heen kende de export naar de VS vooral een sterke groei in het eerste kwartaal van dit jaar. Zoals eerder aangehaald, zijn de verschuivingen in de staaltrafieken deels te verklaren door de dreiging met invoerheffingen op Europese producten. Naast staal wordt deze groei vooral gedreven door een sterke stijging in de uitvoer van chemische producten. Het is afwachten hoe de situatie de komende maanden zal evolueren.
De impact van de Brexit op de VK-volumes blijft beperkt, het eerste kwartaal werd afgesloten met een stijging van 4%. Het iets zwakkere pond is hier wellicht de verklaring voor de toegenomen aanvoer. Het Verenigd Koninkrijk is voor de haven van Antwerpen de derde belangrijkste handelspartner. Het Havenbedrijf houdt dan ook de vinger aan de pols en maakte tijdens het recente bezoek van de Britse Staatssecretaris Robin Walker bekend dat een voltijdse vertegenwoordiger wordt gezocht in het Verenigd Koninkrijk.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018