Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Benelux stapt over naar één datamodel

België, Nederland en Luxemburg gaan vanaf 12 mei 2018 werken met een uniform datamodel voor het vastleggen van productinformatie via GS1. Viktor Bos van Albert Heijn en Erik De Clerq van Coca-Cola over het einde van aparte modellen per land.

Het nieuwe, uniforme datamodel voor de levensmiddelen en drogisterij /FMCG komt uit de koker van de Nederlandse Onderhoudsgroep en het Belgische datacomité. Deze zijn inmiddels samengevoegd in een gemeenschappelijke Maintenance Group en houden zich bezig met GS1 Data Source/GDSN in de hele Benelux. Erik De Clercq, Customer Collaboration Manager bij Coca-Cola European Partners Belux, en Viktor Bos, Product Data Manager bij Albert Heijn zijn de covoorzitters van deze groep en vertellen over het nieuwe model.

Business is grensoverschrijdend
Bos: "Verschillende datamodellen hadden zin in een tijd waarin producenten en retailers nog hoofdzakelijk lokaal opereerden. Maar met de internationale consolidering in retail en de opkomst van een gemeenschappelijke markt is de business grensoverschrijdend geworden."

Hij vervolgt: "Door de data-modellen van België/Luxemburg en van Nederland goed met elkaar te vergelijken en de definities en instructies te harmoniseren wordt het voor iedereen een stuk makkelijker, transparanter en betrouwbaarder. De datakwaliteit moet in de gehele keten beter. Dit is heel hard nodig in een tijd waarin data steeds belangrijker wordt voor bedrijven en haar klanten."

Fouten door dubbel werk
Werken met aparte datamodellen betekent extra werk omdat enkele velden verschillend opgevat worden in de lokale markten, aldus Bos. "Dit kost de leveranciers veel tijd en levert onduidelijkheid en fouten op. Deze fouten leiden weer tot logistieke verstoringen in de keten. Kortom, het kan eenvoudiger, beter en goedkoper!"

De Clercq knikt beamend: "Het GDSN (Global Data Synchronisation Network) lijkt een uniform systeem, maar de velden die relevant zijn, variëren per doelmarkt. Daardoor is het niet altijd duidelijk voor data-eigenaren welke velden zij in moeten vullen en hoe zij die moeten interpreteren. Binnen de Benelux - lees de Maintenance Group - hebben we nu afgebakend welke velden relevant zijn en afspraken gemaakt hoe deze te interpreteren."

Overzichtelijke dataset
Bos vervolgt: "De Maintenance Group heeft alle verschillen besproken en besloten welke definitie welk veld moest krijgen. Tevens hebben we scherp gekeken welke velden niet meer wenselijk waren en dus konden verdwijnen. In sommige gevallen zijn er voor de lokale markt nog steeds specifieke wensen. Deze velden zijn voor de andere markten optioneel gemaakt. Voor Nederland zijn er veel nieuwe velden bij gekomen die optioneel zijn."

De Clercq: "Na een grondige evaluatie zijn er bijna 300 datavelden overgebleven in het Benelux-model. Een beperkte dataset is overzichtelijker en het geeft de velden weer die relevant zijn. De meeste velden kunnen volgens het gemeenschappelijke datamodel worden ingevuld en geïnterpreteerd. Als dataleverancier hoef je maar op één manier de gegevens in te vullen en als data-afnemer moet je die maar op één manier interpreteren". Hij benadrukt verder dat het model nog steeds de ruimte biedt voor informatie die land- en/of taalspecifiek is, zoals belastinggegevens en taalvoorschriften. "Dat is slechts een beperkt aantal velden, de hoofdmoot is uniform."

Initieel werk
Nu gaat een overgang naar een model niet vanzelf, aldus beide heren. "We realiseren ons terdege dat het rechttrekken van de oude modellen naar een nieuw model initieel werk met zich meebrengt voor de ketenpartijen. Bedrijven moeten bestaande gegevens en de werkwijze aanpassen naar het nieuwe model", aldus Bos, "maar de vruchten die we hiervan gaan plukken, wegen ruimschoots op tegen deze investering."

De Clercq: "Het meerwerk verschilt per land. In België is het datamodel vrij recent en was reeds redelijk uitgebreid. Hierdoor blijft de verandering beperkt tot de interpretatie van een aantal bestaande velden."

Attribute Explorer: instrument op maat
Om duidelijkheid te brengen wat de juiste invoerinstructies zijn van het nieuwe datamodel lanceert GS1 de Attribute Explorer. Dit is een online tool - een vervanger van de huidige instructie in pdf – die de meest recente informatie toont. Bos: "Met filters en een zoekfunctie is het voor gebruikers makkelijker geworden om de definitie en instructie van een veld te achterhalen en welke codes gebruikt kunnen worden. De validatieregels moeten nog geharmoniseerd worden en die volgen later. Ook goed om te weten is dat je via de Attribute Explorer je 'eigen' datasubmodellen vast kunt leggen. Een instrument op maat dus."

Van belang voor e-commerce
"Het belang van correcte en up-to-date data in de internationale levensmiddelenketen zal alleen maar toenemen, zie ook de opkomst van e-commerce", aldus De Clercq. "Daarnaast is efficiency een belangrijke drijfveer zowel voor retailers als fabrikanten. We hebben dus een gemeenschappelijk belang om dataverkeer te optimaliseren. Vanuit onze Europese masterdata-organisatie kregen we vaak de vraag waarom de modellen en invoerinstructies verschilden binnen de Benelux. Daar gaan we nu gelukkig een einde aan maken."

Op de releasepagina vindt u gedetailleerde informatie over het nieuwe datamodel en alle wijzigingen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018