Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overaanbod Mexicaanse lente-ui zorgt voor slappe markt

Op de markt in de Verenigde Staten houdt de overvloedige aanvoer van lente-ui aan. Het groeiende areaal in Mexico wordt gezien als de oorzaak van het rijkelijke aanbod. Telers laten weten dat vrijwel alle productie momenteel in Mexico plaatsvindt. 

"Het merendeel van de lente-ui is momenteel uit Mexico afkomstig omdat het daar veel voordeliger is," legt Raul Plascencia van Sunsation Farms uit. "Het is kostentechnisch vrijwel onmogelijk geworden om in de Verenigde Staten lente-ui te telen omdat de teelt zeer arbeidsintensief is. In Mexico lijkt de teelt zich ieder jaar uit te breiden met een normaal tot overvloedig aanbod tot gevolg."

Slappe markt
Aangezien er zo'n overvloed aan lente-ui is, blijft de markt slap. De vraag is ontoereikend om alle volumes te absorberen en telers zien de prijzen eigenlijk alleen rondom de feestdagen stijgen. 

"De open markt is vrij goedkoop en dit is al een hele tijd zo," merkt Plascencia op. "De laatste keer dat de prijzen stegen, was rondom Kerst en Pasen. Dit ligt niet aan een grotere vraag of het weer maar is te wijten aan een tekort aan arbeidskrachten en vertragingen bij grensovergangen als gevolg van de feestdagen. Op deze momenten ontstaat er gedurende korte tijd krapte en gaan de prijzen omhoog.

Lage prijzen houden naar verwachting aan
Op korte termijn wordt er geen verandering op de markt verwacht. Telers merken dat de aanvoer uit Mexico met het jaar groeit. De volumes nemen niet alleen toe maar ook de teeltmethoden worden steeds beter. Plascencia vertelt dat contracten voor telers de enige manier zijn om zich van stabiele inkomsten te verzekeren. 

"De contracthandel is stabiel en er is ruim voldoende product beschikbaar om hier aan te voldoen. "We verwachten voorlopig geen veranderingen op de markt omdat Mexico haar areaal blijft uitbreiden en steeds meer spelers de markt betreden. Met name de versmarkt groeit en Mexico verbetert haar teeltpraktijken en voedselveiligheidsstandaarden voortdurend. Hierdoor is het aantrekkelijker om meer product daar te verhandelen in plaats van in de Verenigde Staten."

Voor meer informatie:
Raul Plascencia
Sunsation Farms
Tel: +1 (831) 372-1123
Publicatiedatum: