Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uitdagend hardfruitseizoen in Ceres, Zuid-Afrika

Ceres Fruit Growers (Pty) in Ceres beheert het pakstation en de opslagfaciliteit van de bedrijvengroep Ceres Group of Companies die wordt gevormd door 42 telers-aandeelhouders, voornamelijk uit de regio Ceres. Ceres Fruit Growers (CFG) verwerkt in een normaal jaar zo'n 120.000 ton appelen en peren, waarvan 70% vermarkt wordt door Tru-Cape Marketing en 30% door Corefruit. 

Naast het aandeel van CFG in Tru-Cape Fruit Marketing heeft het bedrijf ook belangen in de fruitverwerking (CERES Fruit Processors), verpakkingsmaterialen (APL Cartons) en logistiek (Link Supply Chain Management), deze laatste twee sectoren in samenwerking met overige grote Zuid-Afrikaanse hardfruit- en citrusspelers. 

Dozen Royal Beaut, verpakt door Ceres Fruit Growers

Gezien de huidige klimatologische omstandigheden zal het piekseizoen van kortere duur zijn dan vorig jaar. Van januari tot augustus zijn de vier pakstations van Ceres Fruit Growers elke dag van de week 24 uur per dag in bedrijf. Dit seizoen verwacht CFG ongeveer 103.000 ton te verwerken, wat 16% minder is dan het voorgaande seizoen. De belangrijkste redenen voor deze daling zijn de huidige droogte en waterschaarste. 

Omgaan met droogte

De regio Ceres is sterk afhankelijk van boorputten, regen en sneeuw (die er de voorbije vier winters nauwelijks viel). "We hebben vier gebieden in Ceres, Warm Bokkeveld in Ceres, Prince Alfred Hamlet, de Bo-Swaarmoed, dat wat hoger gelegen is, de Witzenberg Valley en Koue Bokkeveld. Alle vier deze gebieden werken met andere waterscenario's onder de huidige droge omstandigheden. Binnen deze verschillende gebieden verschilt de situatie zelfs per bedrijf," legt Francois Malan, directeur van Ceres Fruit Growers, uit.

Twee weken geleden viel er in de regio Ceres 10 tot 40 mm regen, wat de noodzaak tot het irrigeren van de boomgaarden verminderde. Er zijn blokken bij die de hele zomer nog geen druppel irrigatiewater hebben gekregen; het fruit werd hier in een vroeg stadium verwijderd om de bomen rust te gunnen. In totaal werden er 150 hectare boomgaarden volledig gerooid en verhakseld tot mulchmateriaal voor de overgebleven boomgaarden. 

De bloei en fruitzetting wezen aanvankelijk in de richting van een buitengewoon grote hardfruitoogst. Uitdunnen wordt in Ceres uiterst voorzichtig gedaan gezien het risico op vorst in september. "We ramen de daling van de volumes op 15% tot 20% en bovendien heeft het fruit kleinere maten wat de inkomsten drukt. De financiële consequenties zijn dus groter dan alleen de daling van 15% tot 20% vanwege de vele kleine maten," legt Frederick Odendaal uit, manager Producer Services/Growers Direct bij CFG. 

Het pakstation van Ceres Fruit Growers voor tweekleurige appelen

De oogst was niet altijd in overeenstemming met de watertoewijzing. "Op sommige percelen, die 40% tot 60% van hun normale waterrantsoen kregen, waren de maten beneden verwachting en ging veel fruit naar sapverwerkers," vertelt De Kock Hamman, technisch adviseur bij Ceres Fruit Growers. 

"Bij aanvang van het oogstseizoen (met Rosemarie peren) merkten we dat het fruit niet de juiste maten bereikte en daarbij begon het seizoen ook nog eens twee weken later dan gebruikelijk. De vroege koele zomer die tot aan half december duurde, werd gevolgd door bovengemiddelde temperaturen die tot februari aanhielden. Toen de temperatuur boven de 25°C steeg, begonnen de bomen te transpireren wat de groei van het fruit belemmerde. Tot dusver was er dit seizoen gewoon te weinig water om de boomgaarden te koelen. Om water te besparen, werd er 's nachts geïrrigeerd. Aangezien de temperaturen in Ceres hoog op kunnen lopen (40°C is geen uitzondering), maken telers vooral gebruik van micro-irrigatie om het microklimaat in de boomgaarden te verbeteren. Een bijkomend voordeel van micro-irrigatie is dat het vorstschade kan voorkomen wanneer het toegepast wordt in de vroege ochtenduren vlak voordat de vorst verwacht wordt," vervolgt De Kock. 

Fruitkleuring

"We zijn zeer enthousiast over de rassen Kanzi en Jazz. Dankzij het verschil in dag- en nachttemperatuur is het fruit beter op kleur gekomen dan andere jaren," legt De Kock Hamman uit. "Daarnaast is de kwaliteit van het fruit gezien de huidige droogte zeer goed. Er komen bijvoorbeeld nagenoeg geen schimmels voor."

De eerste bescheiden volumes Big Bucks worden bij CFG verpakt. Tot dusver bedraagt het verhandelbare percentage van dit ras 95%. Na het eerste grote succes van Big Bucks, zullen er in de toekomst nog meer bomen van dit ras aangeplant worden. 

"Een andere uniek ras van Ceres Fruit Growers in Royal Beaut, een ras dat door de lokale teler, en CFG-aandeelhouder, Robert Zulch, werd ontdekt. Francois Malan vertelt tijdens het bezoek van FreshPlaza dat deze intens gekleurde Royal Gala-mutatie momenteel in het pakstation wordt verpakt. Royal Beaut appelen zijn voor 80% tot 100% éénkleurig. Royal Beauts doen het goed in de regio Ceres, wat ertoe heeft geleid dat CFG een 75:25 ratio van Royal Beaut ten opzichte van andere Royal Gala-rassen heeft."

Flow-wrappen van appelen voor supermarkten in het Verenigd Koninkrijk

Aanvankelijk maakten we ons wel wat zorgen over de ongewoon hoge temperaturen maar de laatste weken is de temperatuur wisselvalliger en dat maakt een groot verschil. Het is dus toch een goed jaar voor de kleuring van al onze tweekleurige rassen gebleken," aldus Francois Malan. 

"Gezien de grootschalige vorstschade in de Europese appelsector, zijn de kansen voor Zuid-Afrika goed, hoewel de Europese consument wel een voorkeur voor grote appelen heeft en daar hebben we er weinig van," vertelt Frederick Odendaal. "De betere kleuring zal zeker helpen. We verpakken dit jaar bijvoorbeeld veel Cripps Pink als Pink Lady voor retailprogramma's in het Verenigd Koninkrijk." 

Een 'sloot' Royal Beaut appelen

Veelbelovende Fuji-rassen

"Voor veel van onze rassen hebben we op het juiste moment de goede keuze gemaakt, bijvoorbeeld voor het aanplanten van rassen als Royal Beaut en Rosy Glow." De Kock Hamman legt uit: "Met Fuji is het anders. De oudere Fuji-rassen ontwikkelden kwaliteitsproblemen in onze regio. Er zijn echter lokaal veelbelovende proeven gedaan met Fuji-mutaties waar we zeer enthousiast over zijn. De proefpercelen liggen er uitstekend bij en bieden goede vooruitzichten voor toekomstige aanplant."

Afrikaanse fruitmot en fruitvlieg 

Ongeveer zeven jaar geleden werd er in samenwerking met Hortgro een bestrijdingsplan tegen fruitvlieg geïmplementeerd in Ceres. De bestaande soorten namen hierdoor niet alleen sterk af maar ook het risico op de Oosterse fruitvlieg, die sinds kort voorkomt in Westkaap, nam af. 

De Afrikaanse fruitmot kwam ook veel voor maar is de laatste jaren door middel van rigoureuze maatregelen met succes bestreden. 

"Gezien de kleinere oogst in Westkaap zullen de marketingkansen het beste uitpakken door een 12-maanden marketingstrategie toe te passen, als de kwaliteit van het fruit dit tenminste toestaat," concludeert Francois Malan. "Momenteel is er een overaanbod aan kleine peren en appelen maar vanwege de beperkte aanvoer uit Zuid-Afrika kunnen we mogelijkheden ontstaan, met name in het Midden- en Verre Oosten. We moeten gewoon wat geduld hebben."

Frederick Odendaal, Producer Services, Francois Malan, directeur van CFG en De Kock Hamman, Technical Advisor

Voor meer informatie:

Francois Malan

Ceres Fruit Growers

Tel: +27 23 316 9460

Email: fmalan@cfg.co.za

http://www.cfg.co.za/

Publicatiedatum: