Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Spaanse perziken weer al op de markt

Met een vertraging van twee weken ten opzichte van het vorige seizoen, kwamen deze week de eerste kasperziken van het Spaanse steenfruitseizoen binnen op de markt.

"We oogsten nu de eerste kasperziken in Huelva: perziken met geel vruchtvlees en een rode huid. De vruchten zijn goed van kleur en smaak", vertelt José Gandía, directeur van FreshRoyal. "Op dit moment zijn de hoeveelheden beperkt. Gelukkig is er steeds meer sprake van lenteweer in Europa: we verwachten dat dit de consumptie ten goede zal komen. Het eerste fruit is voornamelijk bestemd voor het zuiden van Europa", voegt hij toe.



De oogst in Huelva is met ongeveer vijftien dagen vertraagd. Dat komt doordat de maanden februari en maart dit jaar kouder waren. Volgens de ondernemer heeft de vorst in Spanje (in Murcia, het noorden van Valle del Guadalquivir, Lérida en Valencia) naast de vele vorst in Italië en Frankrijk, een algemene vertraging van het Europese seizoen veroorzaakt. Dat zal ook terug te zien zijn in aanzienlijk lagere volumes van de vroege rassen. 

"In Frankrijk begint men normaal gesproken rond eind mei/begin juni met de oogst van de eerste perziken, maar dit jaar heeft de vorst een groot deel van de vroege oogst verwoest en de rest vertraagd. In Campania en Puglia is de volledige vroege oogst van steenfruit vanwege de vorst verloren gegaan", zegt José Gandía. "Hierdoor voorzien we een kleiner en zeer beperkt aanbod in Europa in de eerste helft van het seizoen en daardoor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod ten opzichte van het rampzalige vorige jaar toen de prijzen zeer slecht waren. De prijzen, die lager uitvielen dan de productiekosten, maakten toen dat telers niet in staat waren om de juiste kwaliteit te leveren". 

In het afgelopen jaar was er sprake van een overlap tussen de verschillende teeltzones in Spanje. De volumes namen bovendien onevenredig toe. Voor dit jaar wordt er echter "een meer gespreid seizoen verwacht. Daarnaast wordt er voor de maanden mei en juni beter weer voorzien, wat ook zal bijdragen aan een meer geordende vraag", geeft Gandía aan.

Een groot deel van de teelt van steenfruit van FreshRoyal is bestemd voor de export. Aan het begin van het seizoen is die vooral bestemd voor landen in Zuid-Europa, zoals Italië en Frankrijk. In deze landen, die zelf ook steenfruit leveren, worden dit fruit veel geconsumeerd. Wanneer in juni de oogst in deze landen begint, verplaatst de export van Spanje zich naar landen in Centraal- en Noord-Europa.

FreshRoyal teelt en verhandelt ook nectarines, paraguaya's, abrikozen, gele perziken, Pavía-perziken (voornamelijk voor de Spaanse markt) en premium pruimen: Pluot en Metis. Tot eind juni teelt FreshRoyal zijn eigen steenfruit. Daarna gaat het bedrijf tot september over op de oogst van aangesloten telers in Lérida. In Extremadura teelt het bedrijf zelf de hybride pruimen Pluot en Metis: natuurlijke kruisingen van abrikoos, nectarine en pruim.



"De Pluot en Metis hebben een aantal unieke smaakcomponenten, een hoger suikerniveau dan traditionele pruimen en een hoge aromatische complexiteit. Net als een goede wijn die een complexe smaak in de mond achterlaat, leveren de Pluot en Metis van nature een aroma dat een beetje doet denken aan nectarine, pruim en abrikoos", zegt José Gandía. "Bovendien heeft deze soort een hoge ORAC-waarde, waardoor de voedingswaarde en de heilzame werking van dit fruit groter is", voegt hij toe.

Hoewel de Pluot en de Metis in heel Europa verkocht worden, wil FreshRoyal zich gaan inzetten om de afzet op de Spaanse markt te doen groeien. "We zijn ons er van bewust dat Spaanse consumenten steeds meer bezig zijn met gezondheid en welzijn. Producten als blauwe bessen, die veel smaak hebben en rijk aan antioxidanten zijn, worden steeds populairder. De Pluot en Metis kunnen daarom een belangrijke rol gaan spelen. Sporters die hun prestaties en herstel willen verbeteren, moeders die gezondere voeding voor hun kinderen zoeken en ouderen die op hun gezondheid letten: het zijn allemaal mensen die behoefte hebben aan dit soort producten".


Voor meer informatie:
Sophie Kieffer
FreshRoyal
Hacienda La Jarilla, Apdo 47
E-41300 San José de la Rinconada
Sevilla - Spain
T: +34 674 373 252/ +34 674 267 879
M: +34 649 218 042
skieffer@royal.es
www.royal.es


Publicatiedatum: