Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eiwittransitie biedt kansen voor AGF

Consumenten willen minder vlees eten en dat betekent een verschuiving naar plantaardige eiwitten wat de groentensector gelegenheid geeft voor groei. Maar het komt de sector niet aanwaaien. De consument wil wel gezonder en meer plantaardig, maar ook gemak en prijs blijven belangrijke factoren in de keuze van de consument. Dat schrijft ABN AMRO in haar Visie op Sectoren - Food.

Het veranderende consumentengedrag drukt de volumes in de vleesindustrie en zorgt voor een stijging bij AGF. Met name de hang naar gemak en gezondheid stuwt de volumes voor AGF, zegt ABN AMRO. De omzet van de groothandel in groenten en fruit is in 2017 met 1% gestegen en de exportwaarde van groente en fruit nam met 5% toe. Voor 2018 en 2019 verwacht ABN AMRO dat de volumes in de AGF-sector stijgen. De economische groei in Nederland zet door. De werkloosheid daalt en de lonen stijgen. Hierdoor hebben consumenten weer meer te besteden. Daarnaast groeit de economie van de belangrijkste exportlanden van de AGF-sector (Duitsland, België en Frankrijk) in 2018 en 2019 door.

Uitdagingen AGF-sector
De komende jaren staan voor de AGF-sector in het teken van duurzaamheid (voedselverspilling), geopolitieke spanningen (brexit en handelsoorlog) en technologie (blockchain en big data). Blockchain kan de foodketen transparanter maken. Voedselketens zijn lang en complex geworden en dat zorgt voor gebrek aan transparantie. Met nieuwe toepassingen op basis van blockchain kan er makkelijker antwoord gegeven worden op de vraag waar de voeding vandaan komt. Wat er aan gewasbeschermingsmiddelen is gebruikt. En hoe hoog de carbon footprint van het product is. Blockchain geeft daarnaast de mogelijkheid aan voedingsproducenten om weer in verbinding te komen met de consument. De start-up INS, sinds kort actief op de Nederlandse markt, richt zijn pijlen op de food blockchain met als doel om de retailer er tussenuit te knippen. De levensmiddelenproducent wordt dan weer eigenaar van de klantrelatie en de bijbehorende data. De langere voedselketens worden ook transparanter door ze in te korten. Ketenverkorting is een trend die al langer gaande is in de AGF-sector. Een voorbeeld is de Bebox van Willem en Drees. De korte (gezonde) ketens zijn een beweging die ondernemers kansen biedt, maar ook een uitdaging geeft. Voor groothandelaren betekent dit dat ze relevant moeten blijven door nog meer toegevoegde waarde te leveren aan hun klanten.

Voedselverspilling
Het tegengaan van voedselverspilling is een onderwerp dat steeds hoger op de agenda van ondernemer en overheid staat. Duurzame productie en reductie van de verspilling van voedsel is een van de centrale thema's in de Circulaire Transitieagenda van de overheid. De WUR schat in dat er jaarlijks in Nederland voor EUR 4,4 mrt aan voedsel verspild wordt. Dat is EUR 150 per persoon, wat neer komt om circa 10% van onze jaarlijkse bestedingen aan voeding. Die verspilling vindt overal in de keten plaats, bij de agrarische sector tot aan de consument. Bij deze laatste schakel vindt de grootste verspilling plaats. Verschillende initiatieven gaan de verspilling al tegen door afdankertjes in de agrarische sector te verwerken in voedingsmiddelen bijvoorbeeld, of door afvalstromen te gebruiken als input voor nieuwe producten. Hierbij kun je denken aan tassen die van fruitafval gemaakt worden, of paddenstoelen die op koffiedik gekweekt worden. Ook de foodsector kijkt naar het reduceren van verspilling. Dit is immers vaak ook een efficiëntieslag die een kostenreductie kan opleveren. Robots snijden preciezer waardoor onnodig afval vermeden wordt. Door producten individueel te scannen in plaats van steekproefsgewijs, voorkom je dat hele partijen afgekeurd worden. Ondernemingen zoals McDonald's, Ahold en Google maken zich hard tegen voedselverspilling in een onlangs afgesloten voedselverspillingsakkoord.


Klik hier voor het rapport van ABN AMRO

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Ha,
Mooi kansen liggen er zeker! In het artikel staat de Bebop van Willem&Drees. Daar wordt vast en zeker de Beebox bedoelt.

Groet Lonneke
Lonneke Rhodens, HAARLEM - 2018/04/24 10:20:54.000© AGF.nl 2018