Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fair Trade zoekt 10.000 Afrikaanse avocadotelers

Fair Trade Enterprises Limited, dat als sociale onderneming AGF exporteert, zoekt naar zo'n 10.000 telers om Hass-avocado's te produceren. De organisatie heeft de telers nodig om de enorme vraag naar avocado's tegemoet te komen. Per maand exporteert Fair Trade Enterprises voor meer dan 690 ton aan avocado's naar de EU.

De Hass is veruit de populairste avocadosoort. Er is op de wereldmarkt veel vraag naar dit avocadoras, dat zich kenmerkt door zijn nootachtige smaak en zijn rijke boter. De Hass heeft een aandeel van ongeveer 80% binnen de wereldwijde avocadoconsumptie. De Hass wordt op het Afrikaanse continent geteeld in zowel Kenia als Zuid-Afrika.

Kenia levert per jaar ongeveer 115.000 ton aan avocado's. 70% hiervan is afkomstig van kleinschalige telers. De meeste avocado's worden opgenomen door de lokale markt. Er zijn de laatste tijd echter steeds meer telers die via exportbedrijven hun avocado's op de wereldmarkt zetten.

"Gezien de meeste bedrijven binnen de avocadosector kleine telers zijn, sporen we ze met ons systeem voor contractteelt aan om zich te verenigen in groepen. op deze manier kunnen ze de vraag beter aan," zegt de landbouwdeskundige Bernard Kimutai van Fair Trade Enterprises Limited.

"We hebben grote markten in de EU. Binnen Europa produceert alleen Spanje avocado's voor de export. Ook hebben we bijna toegang tot de Amerikaanse markt, waardoor de vraag naar onze avocado's in de nabije toekomst nog verder toe zal nemen."

Als telers zich eenmaal in groepen hebben georganiseerd, moeten ze hun eigen leiders kiezen en de groep laten registreren door middel van een contractovereenkomst. De groepen krijgen hierdoor toegang tot voorlichting op het gebied van onder andere het gebruik van meststoffen, de vereisten voor biologische teelt en wat er nodig is om een GlobalGAP-certificaat te verkrijgen.

"Het is de bedoeling dat de avocado's biologisch worden geteeld volgens officiële maatstaven van de EU. De regelgeving houdt onder andere in dat de telers voor een periode van drie jaar worden getraind op het gebied van biologische teelt. Deze drie jaar wordt ook wel een conversieperiode voor het officiële certificaat genoemd," aldus Kimutai.

Farmbizafrica.com meldt dat de Kenya Plant Health Inspectorate Service (KEPHIS) actief bezig is om teeltbedrijven te controleren en om telers en exporteurs zo te trainen dat de Keniaanse avocadosector volledig beantwoordt aan de wereldwijde standaard en regelgeving omtrent avocado's.

Op dit moment heeft Fair Trade Enterprise Limited op strategische locaties zijn eigen teeltbedrijven, zoals Mount Kenya en de oostelijke regio's. Daarnaast werkt de organisatie samen met ongeveer 2.00 kleinschalige telers, die over het hele land zijn verspreid.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018