Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht Europese aardappelmarkt week15

Franse aardappelexport veel beter dan vorig jaar

België:
Marktbericht Fiwap/PCA:
De meeste bedrijven kopen Fontane en Innovator voor directe of latere levering. Over het algemeen is het aanbod niet overvloedig, met uitzondering wellicht van Bintje. De export van kleine volumes naar diverse bestemmingen in het zuiden en oosten van Europa duurt voort. In Vlaanderen zijn nog maar weinig hectare met vroege gewassen aangeplant omdat de bodem te vochtig is en het in veel gevallen ook nog te koud is. 

Industrierassen: Algemene prijs, 35 mm +, min 60% 50 mm +, min 360 gr/5kilo, EPS, los, frites, exclusief BTW, directe levering:

Bintje : €2,00 to €3,00/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming; rustige markt (aanbod groter dan of gelijk aan vraag). Zeer weinig vraag vanuit de verwerkende industrie; anderzijds kopen schillers de beste partijen op tegen hogere prijzen. Het aanbod is toereikend. 

Challenger: Stabiele markt (vraag gelijk of hoger dan aanbod). Prijs rond de €3,00/a, en belangstelling kopers groeit.

Fontane: €5,00 to €6,00/a, de meest gebruikelijke prijs lag begin deze week op €5.00/a. Goede markt (vraag groter dan aanbod). De vraag naar onmiddellijke levering, evenals latere levering (hogere prijzen) is sterk, terwijl het aanbod achter blijft.

Innovator : €5,00 to €6,00/a, voor directe levering met hernieuwde interesse vanuit de verwerkende sector.Europese fysieke markten 
Overzicht prijzen (bron: NEPG): Bintje plant/overige fritesaardappelen: Zeer weinig handel. Nederlandse plant, klasse A, van april 2018, per 5 ton, in zakken, exclusief BTW:
 
Maat 28 - 35 mm : 60,00 – 64,00 €/a


Maat 35 – 45 mm : 29,00 – 31,00 €/a


Future market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en andere rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Future market: EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en andere rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
De goede prijzen hielden vorige week aan. De vraag vanuit de verwerkende sector is goed (fabrieken draaien op volle capaciteit), met name naar Fontane, Innovator en Agria, waarvan de prijzen stijgen. De transacties vinden in een ruim prijsbereik plaats, variërend van €5,00/a voor 'meeleveraardappelen' (overschot in contract voor dezelfde koper, zonder vooraf vastgestelde prijs) tot €10,00/a voor Agria, met levering in juni. Fontane €7,00/a, levering in april en mei. Het aanbod van partijen met kwaliteitsproblemen is minder geworden. De export naar Oost-Europa en het Caraïbisch Gebied is normaal met basisprijzen van €8,00 tot €9,00/a. De afzet van basisrassen is gestegen van €10,00 naar €12,00/a voor fritesaardappelen in Zuid-Europa. 

De vertraging die vroege aardappelen in het Middellandse Zeegebied hebben opgelopen, blijft de sfeer op de lokale markt bepalen. De regenval in de eerste week van april verschilde aanzienlijk per regio: over het algemeen viel er meer dan 15 mm in het oosten van het land, 15 - 30 mm in het zuidwesten en 30 - 45 mm in het noordwesten. Telers zijn zodoende nog niet klaar om op grote schaal te gaan planten.

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.comVTA quotation (Verenigde Telers Akkerbouw)


Frankrijk
Voor de sector blijft de markt positief voor populaire rassen zoals Fontane, Innovator en Markies. De meeste andere prijzen blijven ongewijzigd. Zelfs al is de markt niet erg dynamisch is er toch vraag naar directe levering en ook verlate levering (mei/juni). Kwaliteitsproblemen blijven voorkomen. De exportmarkt voor de beste kwaliteit is wat aan het krimpen. De vraag uit landen in het oosten is goed. De kwaliteit wordt nauwlettend gemonitord en van sommige partijen zal het moeilijk worden om de huidige voorraad bij te houden ondanks dat het seizoen langer duurt dan normaal, vanwege de latere start en terugloop in de vroege gebieden in Zuid-Europa. De prijzen variëren van €6,00 tot €8,00/a (gesorteerd) op basis van ras/pulp/kwaliteit van €11,00 tot €14,00/a, voor vastkokende rassen of die goed te wassen zijn. Ongewassen, los, verkoopprijs, exclusief BTW, Noord-Seine, €/a, min – max (avg) (RNM):

De goede exportmogelijkheden houden aan (bron:CNIPT): Frankrijk exporteerde 180.700 ton in februari, wat overeenkomt met het gemiddelde van de laatste vier jaar. Ten opzichte van vorig jaar is de afzet in Italië zeer dynamisch (+15%, 33.760 ton), evenals die in landen in het oosten (+115%, 18.690 ton). De export naar Spanje is stabiel (-1%, 67.390 ton) en de export naar België is fors gedaald (-29%, 25.740 ton). De handel met het Arabische schiereiland is zeer goed (bijna 2.000 ton in februari). Het totaal van het seizoen (alle bestemmingen) bereikte 1.015.400 ton op 28 februari, hetgeen een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar inhoudt. 

Duitsland
Het weer van de laatste 7 tot 10 dagen heeft gezorgd voor een sterke vooruitgang in de aanplant in Rijnland. Over het algemeen loopt men 2 tot 3 weken achter op het 'gebruikelijke' schema. 

Op de versmarkt zijn de telersprijzen licht gestegen: op 3 april werden de prijzen geraamd op €11,83/a (+ 1.7%) voor vast, en €11,08/a (+ 0.7%) fvoor kruimig. De vraag naar aardappelen voor verwerking (Franse frites) blijft sterk en de prijzen van Fontane en Innovator zijn iets gestegen. De zetmeelindustrie blijft deels draaien op aardappelvlokken. Voor biologische aardappelen liggen de prijzen rond de €48,00/a. 


*Van deze prijzen moet €1,00/a worden afgetrokken voor de sorteerkosten

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) in week 13: € 11,62 (£ 10.16).

Voor meer informatie:
FiwapPublicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018