Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Franšois Moran, Tropibana

"Op Rungis is herkomst van fundamenteel belang"

Franšois Moran is de directeur van Tropibana, een bedrijf in exotische AGF dat gevestigd is op de Rungis International Market in Parijs. Franšois: "We werken op de grootste markt ter wereld. Wat betreft de verscheidenheid aan producten is dit een enorm voordeel." Het belangrijkste product van Tropibana zijn bananen uit Martinique."De Parijse markt heeft altijd al een voorkeur voor bananen van Martinique gehad ondanks het feit dat bananen uit Afrika of Zuid-Amerika goedkoper zijn. Als gevolg van de schade die orkaan Maria heeft veroorzaakt, ontvingen we in negen maanden niet meer dan een kilo bananen van Martinique. Ik moest werken met bananen uit Colombia en Panama. Pas een maand geleden kon ik weer bananen uit Martinique inkopen en nadat deze binnen waren, vroegen onze klanten om niets anders meer. Op de markt in Parijs is herkomst van fundamenteel belang." Volgens Franšois zal de bananenmarkt tot eind april zeer goed blijven.
Naast bananen levert Tropibana ook een breed assortiment aan exotische groenten en fruit. "Onze klanten zijn groothandelaren en retailers. We doen geen zaken met discounters meer omdat ze te prijsgericht zijn en dat vinden we de moeite niet waard."

De markt voor exotische AGF floreert en er komen steeds meer leveranciers bij. Franšois: "Mensen gaan naar het buitenland op vakantie. Eenmaal terug in Frankrijk willen ze dezelfde smaakbeleving als die ze hadden in bijvoorbeeld Mexico, Santo Domingo of de Cara´ben. Er is ook een groeiende vraag naar mango's, ananas, zoete aardappelen en kokosnoten. Momenteel reizen veel mensen naar Thailand, waar ze verse kokos eten. De vraag is met wel 400% toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden en dat is echt uitzonderlijk!"

"Op het gebied van zoete aardappelen maken steeds meer mensen onderscheid tussen rassen met roze, wit of oranje vruchtvlees. Aziaten vragen om roze en wit, moslims geven de voorkeur aan roze en Fransen aan wit en oranje vruchtvlees."
"De vraag naar exotische groenten en fruit is het sterkst in de periodes rondom Kerst en Pasen. Dankzij de Aziaten groeit de vraag ook in februari explosief vanwege het Maanfeest en Chinese Nieuwjaar. Er is veel vraag naar mini-bananen, papaja's en alle andere min of meer exotische producten. Helaas was dit jaar minder omdat het drie maanden sneeuwde en koud was."

Tropibana maakt onderdeel uit van de M-Group waartoe ook het exportbedrijf Atom behoort. Franšois: "We exporteren naar bijna alle Europese landen. We leveren niet alleen groenten en fruit maar ook Franse luxe producten zoals champagne en foie gras."

Tropibana werd opgericht door GrÚgoire Moran, de vader van Franšois. Voor meer informatie: 
Tropibana
Franšois Moran
+33.620.17.20.13


Publicatiedatum: 17-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: