Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fred Jacobs, KCB

"Kwaliteit hardfruit wordt langzaam zwakker"

De variatie aan rassen binnen het segment Nederlandse Appels is behoorlijk smal geworden, constateer Fred Jacobs van het KCB in zijn blog. De Elstar appels hebben aan hardheid ingeboet en zijn vaak behoorlijk geel van kleur. Uiteraard wil een gele kleur niet altijd zeggen dat het fruit niet aan de verwachtingen van afnemers of consumenten voldoet. Soms hebben zulke partijen zelfs een hele goede smaak of houdbaarheid. Helaas komen op dit moment steeds vaker partijen voor met appelen die te zacht zijn. Dit uit zich door vruchtvleesbruin en klokhuisbruin. Andere gebreken, zoals verruwing, hagel of windschade, komen sporadisch voor en blijven vrijwel altijd binnen dat wat acceptabel is voor de klasse I of de klasse II. De kwaliteit van de Jonagold en Golden Delicious lijkt iets beter, maar ook bij deze rassen zie je af en toe vruchten met ouderdomsgebreken zoals bijvoorbeeld scald.

De kwaliteit van de Nederlandse Conference Peren is redelijk. Vormafwijkingen veroorzaakt door de vorst tijdens de bloei komen nog steeds voor. De verwachting was dat dergelijke partijen al in een vroeg stadium verhandeld zouden worden, maar dat is dus niet het geval. De mindere vorm wordt veroorzaakt door platte vruchten en vruchten met een zogenaamde fles vorm. Mooie hardgroene partijen heb ik de laatste weken weinig aangetroffen. Veel partijen zijn wat getint en de hardheid van zulke partijen is vaak niet erg hoog. Enkele jaren geleden werden we plotseling geconfronteerd met scald, maar de laatste seizoenen werd dit gebrek nog maar zelden aangetroffen. Op dit moment kom je af en toe fruit met dit probleem tegen. Gelukkig blijft scald op een perenschil, in tegenstelling tot de appelen, redelijk stabiel waardoor de kwaliteit in het verdere handelsverkeer niet noemenswaardig minder wordt. Gezien de tijd van het jaar moet er aandacht zijn voor de inwendige kwaliteit van de Conference peren.

Bron: KCB
Publicatiedatum: