Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Paddenstoelenverwerker mag buurman worden van fruitopslagbedrijf

In het inpassingsplan 'Reparatie Tuinbouw Bommelerwaard' van de provincie Gelderland schept het provinciebestuur ruimte aan een nabijgelegen onderneming om halffabrikaten voor de paddenstoelenteelt te produceren. Het naastgelegen fruitopslagbedrijf wil deze buur niet. Het bedrijf beroept zich op stukken van deskundigen van Wageningen University & Research waarin wordt gesteld dat met name de schimmel Cadophra schadelijk is voor de buitenkant van de peren en 'visogen' kan veroorzaken. Peren met deze schade kunnen niet worden verkocht.

De Raad van State wijst de bezwaren van het fruitopslagbedrijf af. Provinciale Staten van Gelderland stellen dat in het reparatieplan de term halffabricaten nader is gespecificeerd waardoor substraatbereiding, mestfermentatie en compostering uitgesloten is van zowel de paddenstoelenteelt als de halffabricatenteelt. Bovendien wordt er op gewezen dat volgens de deskundigen van Wageningen University & Research de oorzaak van bewaarrot bij peren niet goed bekend is. Er zou geen enkele aanwijzing zijn dat met productie van halffabricaten van de teelt van paddenstoelen de risico's voor de bewaring van appelen en peren bij het fruitopslagbedrijf, Nedcool uit Velddriel, toenemen.

De Raad van State is van oordeel dat bij de vaststelling van het inpassingsplan de mogelijke besmetting van de peren van het fruitopslagbedrijf door schimmels voor Provinciale Staten een belang is dat moet worden meegewogen. Maar de enkele omstandigheid dat een besmettingsrisico aanwezig is wil niet zeggen dat een ontwikkeling in een plan niet in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening en niet kan worden toegestaan. Van het fruitopslagbedrijf mag worden verwacht dat het bedrijf ook zelf maatregelen treft om een gevreesde besmetting te voorkomen. Provinciale Staten hebben de kans op een mogelijke besmetting van de peren van het fruitopslagbedrijf in hun belangenafweging betrokken. Uit de brieven van de verschillende deskundigen blijkt dat een besmettingsrisico door schimmels afkomstig van halffabricaten niet helemaal kan worden uitgesloten, maar dat dit risico klein is en er vele andere grotere besmettingsbronnen aanwezig zijn.

Klik hier voor de uitspraak van de Raad van State


Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018