Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Droogte zorgde voor lagere volumes maar stabiele markt Europa en Midden-Oosten hield prijzen in stand

Markt redt Zuid-Afrikaans druivenseizoen 2017-2018

De laatste volumes Zuid-Afrikaanse Crimson en Scarlotta Seedless zullen de eerste of tweede week op het noordelijke halfrond in de winkelschappen liggen. De druiven worden nog tot eind volgende week verladen, hoewel een aantal exporteurs het seizoen 2017-2018 al afgesloten heeft.

"Al met al heeft de sterke rand toch minder ernstige gevolgen gehad,' merkt Ryno Palm op, hoofd marketing bij FVC International. "Als men kijkt naar de wisselkoers van eind oktober vorig jaar en nu dan is het verschil niet zo heel groot."

"Misschien waren de kleinere volumes juist onze redding," vervolgt Palm. "Er werden minder druiven verpakt maar de markt, waar de prijzen 15% tot 20% hoger waren dan vorig jaar, maakte veel goed. De Britse en Europese markt bleven gedurende een veel langere periode stabiel en dat was zeer gunstig voor ons. Op een punnet rode druiven verdienden we ongeveer €2 tot €2,50 meer dan vorig jaar. Vorig seizoen was de markt in deze periode behoorlijk slecht. 

De Zuid-Afrikaanse druiven moeten het op de Europese markt opnemen tegen witte druiven uit India, die voor lagere prijzen worden verkocht. Het verwachte vroege einde van het seizoen als gevolg van de droogte bleef uiteindelijk ook uit. Deze verwachting leidde tot wat 'rampenplannen' van retailers die extra volumes wilden en zorgde ook voor een botsing tussen Zuid-Afrikaans en Chileense druiven. 

Hij vertelt verder dat de markt in het Midden-Oosten dit jaar eveneens rustig was en dat de markt in het Verre Oosten enigszins vermeden werd. Op deze laatstgenoemde markt moesten Zuid-Afrikaanse druiven concurreren met goedkopere Australische en Indiase druiven en bovenal met Chileense kersen.

Alleen in Hex River worden nog druiven verpakt. Dit gebied kent een enorme variatie in rijping van zuid naar noord. In het zuiden worden vanaf week 3 Crimson druiven verpakt, terwijl nu, drie maanden later, er in het noorden Crimson druiven worden geplukt. De gebieden liggen slechts 25 km van elkaar vandaan. 

Citrus
De focus ligt nu op citrus. Citroenen komen uit het noorden en zuiden, Satsuma's uit Westkaap (het seizoen begon in de week voor Pasen) en volgende week start in Limpopo het Star Ruby-seizoen. "De volumes en maten zien er uitstekend uit en we hopen dat ook de kleuring goed zal zijn," aldus Palm. 

"Ik denk niet dat er een record citrusoogst inzit, zoals sommigen wel beweren. Geen van onze telers zal het woord 'record' in de mond nemen. ze zijn allemaal tevreden met de volumes die zij oogsten. Op een aantal plaatsen die met droogte kampen, zijn telers veel optimistischer dan eerder omdat er wat neerslag gevallen is. Mogelijk zullen zich hier en daar wat problemen met de maten voordoen maar over het algemeen zijn de vooruitzichten veelbelovend."

Voor meer informatie:
Ryno Palm
FVC International
Tel: +27 21 505 5960

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018