Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Soedanese dadelsector heeft meer overheidssteun nodig

Dadels zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels. Volgens Sudan Trade Point komt Soedan wereldwijd op de achtste plaats van de grootste dadelproducenten. Soedan produceert met name gedroogde dadels. Het land exporteert slechts 5% van haar enorme dadeloogst. Het fruit wordt voornamelijk naar Egypte, Libië en andere landen in Afrika geëxporteerd. 

Professor Ahmad Ali Genaif, voorzitter van de Society for Cultivation and Care For Date Palm Trees, legt uit dat Soedan meer dan welk ander land de capaciteit heeft in op grote schaal dadels te telen. Uit recent onderzoek is gebleken dat de dadelpalmzone ten zuiden van Sinnar City (elfde breedtegraad) kan worden uitgebreid, evenals in westelijke en oostelijke richting. 

De wereldwijde vraag naar dadels groeit en de uitbreiding van de dadelproductie zou de export van het land een impuls kunnen geven. Genaif heeft geadviseerd om een nieuwe ras dadelpalm in Soedan te introduceren om beter aan de internationale vraag tegemoet te kunnen komen. Ook roept hij Soedanese en buitenlandse investeerders op om verwerkingsfaciliteiten en pakstations te bouwen. 

Volgens allafrica.com hoopt Genaif eveneens dat er een marketingcentrum opgericht zal worden voor de promotie van het product op de buitenlandse markt. Hij dringt aan bij de regering om meer aandacht te schenken aan wetenschappelijk onderzoek en vindt dat zij een voorbeeld moet nemen aan de voormalige president van de Verenigde Arabische Emiraten, sjeik Zayid Bin Sultan, die de weg vrijmaakte voor het grote succes van de dadelsector in zijn land. 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018