Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Fantastische kwaliteit Zuid-Afrikaanse Navels

Zorgen om niet-concurrerende prijzen Satsuma's in het Verenigd Koninkrijk

In de regio Patensie in Oostkaap is de Satsuma-oogst in volle gang. Na volgende week zullen de volumes afnemen. De komende vijf tot zes weken worden Navels, Nova's en clementines geplukt. Citroenen worden gedurende de hele periode geplukt. 

"We zijn zeer aangenaam verrast door de goede maten van onze Satsuma's, zeker ten opzichte van vorig jaar," vertelt Snyman Kritzinger, algemeen directeur van Grown4U in Kirkwood, Oostkaap. "Vorig jaar had zo'n 80% van het fruit maat 3 of kleiner maar dit seizoen is 80% maat 3 of groter. We weten niet precies hoe dit komt want het was droger dan vorig seizoen en toch zijn onze Satsuma's bijna dubbel zo groot als vorig jaar."

Het bedrijf is ook blij dat de problemen met het splijten van Navels, die vorig seizoen veel voorkwamen, dit jaar eigenlijk te verwaarlozen zijn. Waarschijnlijk is dit de danken aan het feit dat de temperatuur en lage luchtvochtigheid tijdens de bloei en fruitzetting dit jaar minder extreem waren dan vorig seizoen. De Navels komen nu op kleur en zullen vanaf week 19 - 20 geplukt worden. 

"Gisteren heb ik een paar Navels geproefd en de interne kwaliteit is nu al geweldig. We verwachten goede gemiddelde maten voor de Navels en ook wat grote maten. De vroege Navels zullen naar verwachting wat kleiner zijn dan die wat verder in het seizoen geplukt worden."

"Nova's zullen dit jaar kleiner zijn dan vorig seizoen maar toch is het een goede oogst." 

Ondanks de droogte in de Gamtoos Vallei (De Kouga Dam is voor 10,6% gevuld) lijkt het toch een beter jaar voor de fruitontwikkeling te zijn. Vorige week heeft de regio wat neerslag gehad. De Sundays River, ten oosten van Gamtoos, is afhankelijk van de Gariep Dam, die tot de rand gevuld is en over een capaciteit van ruim 100% beschikt. Zorgen om niet concurrerende Britse markt
Vanuit marketing oogpunt is Rusland een zeer sterke markt voor Grown4U in deze fase van het seizoen vanwege de maten van de Satsuma's. "We verladen meer Satsuma's naar Rusland dan vorig jaar. Het volume is ongeveer vergelijkbaar met dat wat we vorig jaar naar de EU exporteerden. De volumes voor het Verenigd Koninkrijk, dat kleinere maten afneemt, zullen echter lager uitvallen," vervolgt Snyman. "De EU neemt geen maten 4 en 5, en zelfs 3, af maar Rusland wel, hoewel ook hier een voorkeur voor grotere maten bestaat." De eerste volumes zullen volgende week aankomen. 

Citrustelers maken zich grote zorgen over de huidige toestand op de Britse Satsuma-markt. "Het is ironisch," merkt Snyman op. "Het Verenigd Koninkrijk was vroeger onze meest stabiele markt voor Satsuma's maar de laatste twee jaar is deze markt niet competitief meer. De concurrentie onder discounters is er enorm."


Voor meer informatie:
Snyman Kritzinger
Grown4U
Tel: +27 42 230 0760

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018