Francisco Diez-Gonzalez, directeur van het Voedselveiligheidsinstituut in Georgia, sprak tijdens de AGF-beurs Southeast in januari over de mogelijkheden die de ScanTech bestralingsmethode de sector te bieden heeft.
"Het is bewezen dat salmonella en listeria hiermee voor meer dan 99,9% kunnen worden geëlimineerd. Ook worden virussen gedood en bacteriën die bederf veroorzaken gereduceerd," aldus Diez-Gonzalez.
"Hoewel de technologie al jaren bestaat, wordt zij pas sinds de vroege jaren 2000 op commerciële schaal toegepast," vervolgt Eierman. Voedselbestraling is goedgekeurd door tientallen gerenommeerde instellingen, waaronder het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de Food and Drug Administration, de Centers for Disease Control, de American Medical Association en de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties," aldus Eierman. De methode wordt momenteel in ruim 40 landen gebruikt voor de behandeling van voedingsmiddelen. Er is echter nog ruimte voor groei.
Bij voedselbestraling kan gebruikt gemaakt worden van gamma-, röntgen- en elektronenstraling, zogenaamde elektronenbundels. De methode die ScanTech Sciences heeft gepatenteerd, het zogenaamde Electronic Cold-Pasteurization, werkt met elektronenbundels. Bij deze methode wordt het product niet verhit waardoor de koelketen niet onderbroken hoeft te worden, hetgeen van toegevoegde waarde is voor voedselverwerkers.
Methylbromide wordt al tientallen jaren toegepast en is zeer schadelijk voor de ozonlaag. Het bedrijf hoopt haar voedselbestralingstechnologie te kunnen combineren met geïntegreerde logistiek en dienstverlening. "Deze methode levert een verlaging van de nalevingskosten van de Food Safety Modernization Act (FSMA) op," legt Eierman uit. De Produce Safety Rule kent een vrijstelling voor AGF dat door een onstmettingsproces gaat, en Electronic Cold-Pasteurization is een geschikte oplossing om aan deze vrijstelling te voldoen."