Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: vertraagde kersenoogst in Fraga

Door de vorst van maart is de kersenoogst in Fraga met vier of vijf dagen vertraagd. "Afgezien van een aantal specifieke rassen zal de oogst neerkomen op normale volumes, hoewel de maten van de vroege rassen wat groter zullen zijn," zegt Carlos Llambrich, van het teelt- en exportbedrijf Llamfruit."De vorst heeft geen gevolgen voor de oogst. Wel hebben we minder werk voor ons liggen met betrekking tot het snoeien van de bomen. Daar hangt mee samen dat de maten van het fruit wat groter zijn, gezien er minder fruit per boom groeit. De uitzondering hierop is het vroege ras Santina. De Santina-kersen hebben wel te lijden gehad van de vorst. We verwachten dat het volume aan Santina met tussen de 30% tot 40% afneemt," licht Llambrich toe.

Er valt nog steeds regen en de temperaturen liggen aan de lage kant. Op dit moment is dit echter nog geen probleem. "Het ziet ernaar uit dat het de komende paar dagen blijft regenen. Het gaat nog goed, maar we bevinden ons bijna op een punt waarop de neerslag een risico voor het fruit kan gaan vormen," zegt de jonge ondernemer.Carlos Llambrich vermarkt ook kersen die door middel van teeltkassen worden geteeld. De kersen worden geteeld door de teler Javier de Pablo Camarasa, die 4 hectare aan verwarmde kassen tot zijn beschikking heeft. "we zijn van plan om de eerste kersen uit de kassen op 15 april op de markt te plaatsen. We verwachten een goede oogst van hoge kwaliteit, omdat we genoeg koude uren hebben gehad."

Llamfruit verwacht dit jaar zo'n 600.000 kilo aan kersen te leveren. Dit volume zal voortdurend toenemen. Met 2020 wordt een opbrengst geraamd van 1,2 miljoen kilo, die wordt geteeld door middel van zowel de eigen faciliteiten als via samenwerking met andere telers. Daarom gaat dit jaar bij het bedrijf een pakstation met een oppervlak van 2.000 vierkante meter van start. Het pakstation is onder andere voorzien van een nieuwe optische sorteerlijn en hydrokoeling. Verder krijgt het pakstation alle benodigde certificaten voor de export.Llamfruit brengt dit jaar ook nieuwe producten op de markt. Naast het nieuwe, tweekleurig kersenras en een aantal steenfruitsoorten gaat Llamfruit ook werken met vijgen en een nieuw granaatappelras uit Israël. De nieuwe granaatappel is rood en ziet er erg smakelijk uit. "We zoeken naar nieuwe marktniches via welke we premium-producten kunnen leveren," zegt Carlos Llambrich tot slot.

Meer informatie:
Carlos Llambrich
Llamfruits Cherry S.L.
+34 618 996 701
carlos@llamfruit.com
www.llamfruit.com

Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018