Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Veel bio-partijen sluiten zich aan bij Kromkommer-initiatief

"Ongeveer 10% van alle groenten en fruit wordt verspild omdat het niet voldoet aan bepaalde schoonheidsregels." Daarom roepen 44 organisaties op tot het afschaffen van de specifieke handelsnormen van supermarkten, die met name gericht zijn op uiterlijke kenmerken zoals maat, vorm en glans. 

Er zijn twee typen schoonheidsregels die bepalen hoe groenten en fruit eruit moeten zien. De eerste zijn de Europese handelsnormen. Er bestaan algemene handelsnormen, die van belang zijn om een vers, veilig en lekker product te garanderen. Maar er zijn ook specifieke handelsnormen die gelden voor 11 soorten groenten en fruit. Deze specifieke handelsnormen dragen vooral bij aan de focus op uiterlijke perfectie.

"Naast de Europese handelsnormen zijn er aanvullende kwaliteitseisen van supermarkten. Deze zijn met name gericht op uiterlijke kenmerken zoals maat, vorm en glans. Deze kwaliteitseisen zijn niet bij wet bepaald en komen bovenop de wettelijke handelsnormen. Ze zijn daarom extra beperkend voor wat telers wel en niet kunnen leveren aan supermarkten", meldt de organisatie.

Kromkommer en haar partners roepen de Europese Unie op het voortouw te nemen in het veranderen van de definitie van kwaliteit door de specifieke handelsnormen af te schaffen. Naast het afschaffen van de specifieke handelsnormen moeten supermarkten hun verantwoordelijkheid nemen en de aanvullende kwaliteitseisen versoepelen.


Overzicht van organisaties die meedoen


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018