Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Opvallende appeldraagtas

Tassen met handvat zijn steeds vaker terug te vinden in het supermarktschap. Telers willen consumenten het gemak van een meeneemverpakking laten ervaren. Eén bedrijf heeft een unieke draagtas voor appelen ontwikkeld die specifiek ontworpen is voor premium producten. 

De draagtas van Vortex Packaging Niagara verschilt op een paar belangrijke punten, legt directeur Phil Short uit. "Onze appeldraagtas is de enige polyzak op de markt die dit ontwerp heeft," vervolgt hij. "Vortex heeft awards gewonnen met dit innovatieve ontwerp voor Red Prince. De zak heeft een afgeronde bovenzijde en onderscheidt zich hiermee van de bekende vierkante ontwerpen. Verder heeft hij een ronde handgreep en een verstevigde bodem waardoor hij vanzelf blijft staan."


Phil Short op de CMPA-vakbeurs

Ontwerpproces
Short vertelt dat het bedrijf het ontwerp al ruim 10 jaar aanbiedt en dat de zak het resultaat is van een nauwgezet en langdurig ontwerpproces. "Het eindresultaat is te danken aan mijn achtergrond in de productie en industrieel ontwerp en mijn ervaring in de retailsector," legt Short uit. "Ik kan me de introductie van de gewone dichtgebonden zakken appelen in de retail nog wel herinneren. Het viel mij op dat ze allemaal omvielen waardoor het fruit kneusde wat tot verliezen leidde. Bovendien gaf het een rommelige aanblik. Ik wist dat er een beter ontwerp mogelijk moest zijn en daarom wilde ik een stazak met handvat ontwikkelen die vanzelf recht zou blijven staan."

"Het ontwerpen nam drie jaar in beslag," vervolgt hij. "De verstevigde bodem moest een bepaalde breedte hebben om het gewicht te kunnen dragen en het duurde een hele poos om dit te berekenen en optimaliseren. We wilden de zak ook zo ontwerpen dat hij met de hand tot het ideale gewicht kon worden gevuld. Na drie jaar hadden we het ontwerp eindelijk geperfectioneerd."

De zakken bevatten 1,13 kilo wat volgens Short het ideale gewicht is en het bedrijf was hier zijn tijd ver mee vooruit. "Toentertijd werd ons verteld dat dit een vreemde hoeveelheid was omdat grote merken veelal zakken van meer dan 1,43 kilo op de markt brachten," legt hij uit. "In de loop der jaren zijn de verpakkingen echter kleiner geworden en inmiddels zijn zakken van 1,13 kilo volledig ingeburgerd. We introduceerden het formaat van 1,13 kilo omdat het anders was en met minder inhoud ook concurrerender zou zijn, terwijl de hoeveelheid fruit voor de consument toch voldoende is." 
Speciale kenmerken
Vortex vervaardigt de zakken voor telers van premium appelen. Short legt uit dat de afgeronde hoeken de zakken een luxe uitstraling geven en het bedrijf heeft gekozen voor een hersluitbare zipsluiting.

"Het is veel eenvoudiger en goedkoper om een zak met rechte hoeken te produceren en daarom wordt er voor de meeste draagtassen voor dit ontwerp gekozen," merkt Short op. "We wilden de zak echter op laten vallen in het winkelschap, het verpakte product een premium uitstraling geven en uiteraard ook de aandacht van de consument trekken. De afgeronde bovenzijde vereist wel meer werk bij de fabricage maar op deze manier onderscheidt de verpakking zich dan ook echt in het schap."

"We hebben ook besloten voor een sluitstrip te kiezen in plaats van een gripsealsluiting. "Het verschil in kosten is te verwaarlozen en de sluitstrip is een zeer gebruiksvriendelijke manier om de zak te openen en sluiten en draagt eveneens bij aan de premium uitstraling van het ontwerp."

Perfect afgestemd op speciale fruitrassen
Short legt uit dat de zak ideaal is voor speciale fruitsoorten zoals unieke biologische producten. Hij vertelt dat het bedrijf graag samen zou werken met druiventelers en mogelijk zelfs met perzikentelers. 

"Hoewel de zakken momenteel worden vervaardigd voor het verpakken van appelen zijn ze ook ideaal voor andere fruitsoorten," vervolgt Short. "We denken hierbij bijvoorbeeld aan een teler die een speciaal ras wil presenteren. We zouden ook graag samenwerken met biologische druiventelers. De boodschap die we mee willen geven is dat fruit dat in deze zak is verpakt zeker in het oog zal springen bij het winkelend publiek."

"De tas met handvat zou ook bij uitstek geschikt zijn voor perziken," legt Short uit. "Perziken worden steeds vaker in zakken verkocht en de markt hiervoor groeit snel. Ze zijn ook in clamshell-verpakkingen beschikbaar maar deze zijn duur. We zien dan ook veel mogelijkheden voor onze stazakken voor het verpakken van perziken. Aangezien we niet kunnen concurreren met de veelvuldig geproduceerde zakken met rechte bovenkant, is onze draagtasverpakking gericht op de premium teler die bereid is iets meer uit te geven om zijn product te laten opvallen in het winkelschap."

Voor meer informatie:
Phil Short
Vortex Packaging Niagara
Tel: +1 (905) 562-4857

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018