Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Supermarkten betalen leveranciers steeds later

Nederlandse supermarkten betalen hun leveranciers 2 tot 4 keer trager dan 7 jaar geleden, zo blijkt uit een onderzoek van openbare jaarverslagen door het Financiële Dagblad. Zo spelen de ketens honderden miljoenen euro's vrij. Volgens leveranciers betalen de ketens met dat geld overnames en de introductie van nieuwe formules. Verschillende leveranciers laten weten dat Jumbo na een overname telkens een langere betalingstermijn afdwingt.

De wettelijke betaaltermijn tussen handelspartijen is in 2013 vastgesteld op 30 dagen. Maar sinds afgelopen zomer geldt voor grote ondernemingen een uiterste termijn van 60 dagen. Uit het onderzoek van het Financieele Dagblad blijkt dat Jumbo met 75 dagen het langste wacht met het doen van betalingen, gevolgd door Coop met 56,9 dagen en Superunie met 46,5 dagen. Detailresult betaalt gemiddeld na 43,3 dagen en Plus na 38,4 dagen. Spar is de snelste met 30,9 dagen. Omdat Albert Heijn geen eigen jaarverslagen publiceert, valt niet te achterhalen hoe lang de marktleider wacht met betalen. Maar leveranciers vertellen dat ook Albert Heijn zijn betaaltermijn fors heeft opgerekt.

Om de pijn te verzachten, bieden de supermarkten regelingen aan waarbij de bank de betaling aan de leverancier voorschiet. Die moet daar wel een prijs voor betalen. Volgens een leverancier gaan sommige partijen dan zelfs akkoord met een betalingstermijn van wel 90 dagen, omdat ze de bank ze toch snel betaalt. Het kost ze niet zo veel extra zolang de rente laag is.

Klik hier voor het artikel van het Financieel Dagblad

Bron: FD

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018