Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elmer de Bruin van TLN bij sessie Brexit

“Die lange wachtrijen bij Calais en Dover gaan er komen”

Tholen – "Brexit is een feit, maar de transitiefase nog niet", zegt Elmer de Bruin van TLN tijdens zijn presentatie bij sessie Brexit. "Het is voor de logistieke sector van belang dat er een goede handelsdeal komt tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en Nederland. Of die er komt weten we niet." 29 maart 2019 is de uittredingsdatum van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat daarna komt is nog onzeker, omdat het VK en de EU nog steeds in onderhandelingen zijn. 


Elmer de Bruin van TLN tijdens de sessie Brexit

TLN heeft een enquête gehouden onder 1300 Nederlandse bedrijven die handeldrijven met het VK. "De conclusie van de enquête was dat Brexit in de logistieke sector nauwelijks leeft. En dat bedrijven het lastig vinden om de gevolgen in te schatten." Een probleem volgens de brancheorganisatie. "Wat de bedrijven zelf het best kunnen doen, is zich verdiepen in Brexit, met de klant spreken, zich verdiepen in douanezaken, de goederenstromen analyseren en in gesprek gaan met de bank", aldus de brancheorganisatie. 

Het VK zal door haar uittreding uit de EU een derde land worden. Dit betekent dat handel met het VK net zo wordt, als bijvoorbeeld handel met Marokko. Dit kan alleen voorkomen worden als er een goede handelsdeal komt, maar dit is niet zeker. Ook zal het Verenigd Koninkrijk uit de Douane-unie treden. Dit zal ervoor zorgen dat bij handel met het VK allerlei douanezaken mee gaan spelen. "Het VK zal douane-technisch een derde land worden. En ik verwacht dat hierdoor de wachttijden bij Calais en Dover dramatisch worden", aldus Elmer. "De Britse douane is nu al op zoek naar 5000 man personeel, omdat ze met het huidige personeelsbestand de extra werkzaamheden niet aankunnen."


Erwin van Aken in gesprek met Elmer de Bruin 

TLN zet zich om de logistieke sector te informeren en om te helpen bij de voorbereiding. Er zijn diverse tools die bedrijven kunnen gebruiken om te kijken waar ze staan en om te kijken hoe ze zich voor kunnen bereiden. Het is van groot belang dat de logistieke sector voorbereid is op wat komen gaat", besluit Elmer. 

Voor meer informatie en hulp bij voorbereiden op Brexit www.hulpbijbrexit.nl