Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Meer groenten voor patiënten met niertransplantatie

Een leefstijl veranderen is moeilijk. Maar welke hindernissen komen niertransplantatiepatiënten tegen als ze gezonder willen gaan eten? En wat maakt het makkelijker voor ze om het eetpatroon te veranderen? Daar doet Karin Boslooper, arts-onderzoeker, onderzoek naar aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij kijkt naar voeding na een niertransplantatie en met name wat ervoor nodig is om de voedingszorg ook beter te laten aansluiten op de behoeftes van de patiënt.

'Voor een transplantatie hebben patiënten met eindstadium nierfalen soms een dieet met heel veel beperkingen. Zoals een kaliumbeperking en een eiwitbeperking en eigenlijk is dat helemaal geen gezond dieet. Wanneer ze succesvol getransplanteerd zijn, komen die beperkingen te vervallen. Dan is het de bedoeling dat ze weer een grotendeels normaal eetpatroon oppakken. Maar we weten eigenlijk helemaal niet hoe goed dat lukt. Al zijn er wel aanwijzingen dat mensen na een niertransplantatie bijvoorbeeld minder groenten eten dan de algemene populatie.'

Sinds november vorig jaar heeft Boslooper tot nu toe drie groepsdiscussies geleid met zes tot acht patiënten in elke groep. In zo'n zogeheten focusgroepsdiscussie probeert ze een heel breed palet aan ervaringen te vangen. Al die materie moet nog geanalyseerd worden, maar er komen toch al een aantal zaken naar voren. 'Deelnemers die echt dieetbeperkingen voor de transplantatie hebben gehad, die vinden het moeilijk om weer in een andere routine te komen. Ze zijn bijvoorbeeld jarenlang gewend om weinig groenten en fruit te eten vanwege de kaliumbeperking en dan is het heel lastig voor ze om een andere routine aan te meten waarbij ze meer groenten en fruit mogen eten. Vooral patiënten die jarenlang gedialyseerd hebben voordat er een nieuwe nier voor hen beschikbaar was, lopen daar tegenaan. Een aantal patiënten is zo verknocht aan hun oude dieet dat ze het ook blijven volgen. Ze denken: ik volg een dieet en dat is goed, dus laat ik dat maar gewoon volhouden.'

Uit eerder onderzoek dat aan het UMCG gedaan is, maar ook uit de groepsdiscussie komt naar voren dat het voor patiënten makkelijker is om iets te gaan aanpassen in het dieet of in andere voorschriften wanneer ze een terugkoppeling krijgen van bloed- en urineonderzoek. 'Je kan bijvoorbeeld kalium meten in urine en daarmee kan je globaal uitrekenen wat iemand per dag aan kalium, een mineraal dat onder andere veel in groenten en fruit voorkomt, binnen krijgt'.

Wat ook helpt is een proactieve partner. 'Een partner die betrokken is en die goed meedenkt met wat er allemaal wel en niet mag na een niertransplantatie, dat kan heel erg helpen voor iemand om gezond te eten. Om een voorbeeld te noemen, een aantal deelnemers geeft aan: ik bemoei me eigenlijk helemaal niet met het eten. Ik eet wat mij wordt voorgezet. Dus als mijn vrouw ervoor zorgt dat ik dagelijks vers fruit krijg voorgezet, dan eet ik dat wel op. Maar als ze geen fruit krijgen voorgeschoteld, dan zouden ze dat niet eten.'

Omdat Boslooper en haar mede onderzoekers gemerkt hebben dat de rol van partners heel belangrijk is bij wat er thuis gegeten wordt, gaan ze de komende twee maanden ook een aantal groepsdiscussies met partners houden. Om de rol van partners beter in kaart te brengen en ook om te zien of er bij hen een behoefte is voor begeleiding. Daarnaast zal ook een focusgroep met zorgverleners worden georganiseerd, om te kijken waar zij tegenaan lopen in de begeleiding en op welke punten de zorg verbeterd kan worden.

Eind 2018 hoopt Boslooper dat ze alle gegevens ook echt goed geanalyseerd heeft en dat ze het kan opschrijven. 'De volgende stap is om te kijken met wat voor soort interventie we kunnen stimuleren tot een gezond voedingspatroon, onder andere door de voedingszorg beter te laten aansluiten bij de behoeftes van de patiënt. Dat doen we samen met het Louis Bolk instituut. Het Louis Bolk instituut kijkt in verschillende settingen hoe groenten- en fruitconsumptie verhoogd kan worden. Wij zijn één van de centra die participeren in dat project. Zij kijken niet alleen naar nierpatiënten maar ook jongeren met gedragsproblemen, demente ouderen en sportclubs. Een breed aantal instellingen waar ze proberen de groentenconsumptie te verhogen.'

Bron: NierNieuws 

Publicatiedatum :



Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018