Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
EU en India positief over hervatten onderhandelingen handelsakkoord

Het recente bezoek van de Franse president Macron aan India doet de hoop opleven dat de onderhandelingen over een handelsakkoord met India en de Europese Unie nieuw leven ingeblazen kan worden. Met de protectionistische koers van de VS is het logisch om de onderhandelingen, die al langere tijd stilliggen, weer op te pakken.

De EU is de grootste handelspartner van India met een totale omzet van zo'n 77 miljard dollar in 2017 en daarmee goed voor 12% van de Indiase handel. Het is goed voor 14% van de Indiase export en 10% van de import.

Vorig jaar zei Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie, dat "het tijd is voor een vrijhandelsakkoord tussen India en de EU." Zowel Macron als de Indiase premier Narendra Modi hebben hun steun uitgesproken voor het oppakken van de onderhandelingen voor een handelsakkoord.

Financialexpress.com meldt dat onder andere de handel in agrarische producten uit balans is. Zelfs het gemiddelde importtarief van de EU (11,1%) is fors lager dan de 32,7% die India berekent. Het tarief van de EU piekt voor bijvoorbeeld zuivel (96%), groenten en fruit (157%), oliezaden en vet (170%).

India wil dat de EU de subsidies op landbouw verlaagt, terwijl de EU er belang bij heeft dat India de heffingen op zuivel, gevogelte en visserij verlaagt. Beide partijen hebben sterke defensieve belangen met betrekking tot de landbouw- en voedingsitems, die het proces lastig maken.

Publicatiedatum: 10-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: