Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teruglopende productverzorging en prijsstijgingen verwacht

"Egyptische druiven zullen op een lege markt komen"

Tijdens de paasperiode gaat de afzet van druiven en vers fruit traditioneel omhoog. Vanwege de relatief kleine volumes uit Zuid-Afrika en India en het gebrek aan zachtfruit in het algemeen liggen de huidige prijzen circa 25-30 procent hoger dan vorig jaar. Als gevolg van de aanzienlijke regenval in Chili zal ook dit seizoen de oogst beperkt blijven, blijkt uit een rondvraag onder importeurs.

Momenteel loopt de import uit Zuid-Afrika vanwege de droogte daar langzaam ten einde en ook de productverzorging met Indische druiven neemt af. Chili is sinds vier weken op de markt vertegenwoordigd en blijft vermoedelijk tot week 18 in de focus. Vanaf week 19 worden dan de eerste Egyptische druiven verwacht. "Deze zullen op een lege markt stuiten'', vat een importeur de situatie samen. Als gevolg daarvan rekenen de groothandelaren reeds op een duidelijk hoger prijsniveau dan vorig jaar, toen de Egyptische druiven weliswaar later op de markt kwamen, maar daarvoor nog wel met producten uit India aangevuld werden.



De ondervraagde handelaren zien een trend binnen de druivenhandel: de telers proberen het seizoen in alle belangrijke teeltgebieden te verlengen. Dit doen ze ofwel door vroeger te beginnen, ofwel door later te stoppen. Een goed voorbeeld zijn de Indische druiven: deze waren tot enkele jaren geleden pas vanaf midden maart verkrijgbaar, maar tegenwoordig komen de eerste hoeveelheden al in januari binnen.
Publicatiedatum: