Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: Mango-import in vijf jaar tijd met meer dan 50 procent toegenomen

In Zwitserland wordt exotisch fruit steeds populairder. De 'Bundesamt für Landwirtschaft' laat de vier exoten zien die in Zwitserland een bijzonder sterke groei doormaken.

Avocado's: Dit wereldwijde trendproduct wordt ook in Zwitserland steeds populairder. In 2017 werden er met 14,7 miljoen kg dubbel zoveel avocado's geïmporteerd dan vijf jaar eerder. De waarde van de avocado-import is in deze periode zelfs verdrievoudigd aangezien ook de prijzen duidelijk gestegen zijn.

Mango's: De mango-import is in de periode van 2012 tot 2017 duidelijk gestegen van 9,3 miljoen kg naar 14 miljoen kg (+ 50,5%). Daarmee worden er sinds 2014 meer mango's geïmporteerd dan kiwi's (2017: 11,7 miljoen kg). Bij de mango-import worden ook gesneden en gedroogde mango's meegerekend. In de tijdsperiode 2012-2017 maakten deze ieder jaar circa 5% van de totale import uit. Met gemiddeld 9,59 Zwitserse frank per kg (8,13 euro) kostten ze ongeveer drie keer zoveel als onverwerkte mango's (2,53 Zwitserse frank per kg; 2,14 euro).



Kaki's: In de afgelopen vijf jaar is de kaki-import continu toegenomen (+ 44%). Dit is te danken aan de sterk gestegen importhoeveelheid uit Spanje. Daar zet men vooral in op de persimmon. Deze heeft stevig vruchtvlees en scoort hiermee klaarblijkelijk punten bij de consumenten. Daarna komt de meeste kaki's uit Italië. Italiaanse kaki's profiteren niet van de opwaartse trend. Hun importhoeveelheid bleef tussen 2012 en 2017 schommelen tussen de 1,1 tot 1,5 miljoen kg.

Granaatappelen: De import van granaatappel lag in 2017 op 2,6 miljoen kg. Dat is meer dan dubbel zoveel als vijf jaar geleden (2012: 1,2 miljoen kg). De meeste granaatappelen worden nog steeds onverwerkt geïmporteerd. Desondanks is er bij de granaatappelimport een convenience-trend te zien: de import van de circa vier keer zo dure granaatappelpitten is sinds 2015 duidelijk gestegen. In 2017 maakten ze circa 8% van de totale granaatappelimport uit (2012: 1%).

Publicatiedatum: