Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fiwap week 14

Overzicht Europese aardappelmarkt

België
Marktbericht van Fiwap/PCA:
De stemming blijft enigszins somber ondanks het weer. Hierdoor blijven de prijzen stabiel. Er is vertraging ontstaan bij het snel planten in alle belangrijke teeltgebieden (West-Vlaanderen, Palts, Saksen en Rijnland) en de Duitse handel blijft volgens contracten aardappelen leveren (voornamelijk Fontane) aan de Belgische verwerkende industrie, wat het gevolg is van onrust onder diverse Belgische verwerkers vanwege de droogte in juni 2017. De export verloopt moeizaam en er gaan kleine volumes naar Noord-Afrika en de Balkan. De concurrentie met Franse exporteurs is fel omdat deze lagere prijzen hanteren en een product met een betere externe kwaliteit kunnen bieden. 

Industrierassen: Algemene prijzen, 35 mm +, min 60% 50 mm +, min 360 gr / 5 kilo EPS of los, frites, verkoopprijs exclusief BTW, directe levering: 

Bintje : rustige markt (aanbod groter of gelijk aan vraag). 2,00 tot 3,00 €/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming; zeer weinig vraag voor de industrie; anderzijds kopen schillers nog steeds de beste partijen op (maat en bakkwaliteit);

Challenger: stabiele markt (aanbod gelijk aan vraag). Prijs rond de €3,00/a. Kopers blijven alert op interne kwaliteitsproblemen en passen strenge eisen toe;

Fontane : Veel sterkere markt (vraag overtreft het aanbod) en een prijs van € 5,00/a. Toenemende vraag voor directe levering en voor uitgestelde levering (tegen hogere prijzen). De markt, die zo ongeveer op slot zit, zal weer openbreken zodra er betere prijzen beschikbaar zijn. 





Europese fysieke markten
Overzicht prijzen (bron: NEPG): 



Bintje plant/overige rassen fritesaardappelen: Weinig aanbod kleinere maten en stijgende prijzen. Vraag blijft achter vanwege slecht weer, wat voor vertraging van de plantperiode heeft gezorgd. Nederlandse plant, klasse A, van april 2018, per vijf ton in zakken, exclusief BTW: 

Maat 28 - 35 mm : 60,00 – 64,00 €/q


Maat 35 – 45 mm : 30,00 – 32,00 €/q


Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en diverserassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:


Nederland
De prijzen van PotatoNL (frites, klasse 1, NeBeDe) stegen vorige week, evenals die van Innovator & Cie, en Fontane. Goede handel in Zuid-Europa en op de Balkan. Telersprijzen voor de export tussen de 4,00 en 6,00 €/a, 
afhankelijk van de kwaliteit en het ras. Voor de binnenlandse versmarkt: , 8,00 tot 12,00 €/a voor kruimig en 8,00 tot 13,00€/a voor vastkokend, (in dozen en gekoeld voor de laatstgenoemde). 

Prijzen PotatoNL: ook beschikbaar op www.potatonl.com 


Prijzen BTW (Verenigde Telers Akkerbouw)
Alle prijzen gestegen ten opzichte van vorige week:


Frankrijk
Vraag vanuit industrie beter met optimistische prijzen: Fontane rond de € 4,00/a (+ € 1), Markies rond € 5,00/a (+ € 2), Innovator rond 5,00 €/a (+0.5 €), terwijl Bintje blijft steken bij € 2,00/a . Problemen met bewaring blijven voortduren. 

Op de versmarkt, blijft de export naar Spanje doorgaan (Monalisa en frites tussen de 9,00 en 11,00 €/a), de FRG (kruimig tussen de 12,00 tot 14,00 €/a), Italië en Oost-Europa (Agata, rond de 13,00 €/a), etc. (bron: UNPT)

Niet-gewassen, industrie-aardappelen, los, verkoopprijs, exclusief BTW, Noord-Seine €/a, min – max (avg) (RNM):


Markt beter, met name voor de vrije verkoop van Fontane. 

Voorraden (bron UNPT/CNIPT)
Op 1 februari bedroeg de voorraad aardappelen 1.939.000 ton, wat 359.000 ton (ofwel 22,7%) meer is dan op 1 februari 2017. 57,7% van deze voorraad is bestemd voor de verwerkende industrie (waarvan 79,4% via contractverkoop en 42,3% voor de versmarkt (26.2% contract).

Duitsland
Op de versmarkt zijn de telersprijzen onveranderd gebleven. Op 3 april werden de prijzen geraamd op 11,83 €/a voor vastkokend en 11,08 €/a voor kruimig. Op 27maart waren zij onveranderd op 11,67 €/a (=) voor vastkokend en op 11,00 €/q (=) voor kruimig. Van de verwachting dat de markt na de Paasvakantie dynamischer zou worden is nog weinig te merken. Voor industrieaardappelen (frites) zijn de markten in Rijnland (en elders in Duitsland), voor Fontane en Challenger en Innovator en Agria, veel sterker met telersprijzen tussen de € 4,00 en € 4,50/a voor Fontane/Challenger en tussen de 5,00 en 5,50 €/a voor Innovator / Agria. Chips/frites blijven onveranderd met sterke prijzen, met name in het oosten van het land.

De telersprijzen van biologische aardappelen blijven altijd rond de 48,00€/a. 

*Men moet 1,00€/q aftrekken van de prijs voor het sorteren.

Groot-Brittannië
De gemiddelde telersprijs(alle markten) bedroeg aan het einde van week 13: €12,08 (£ 10,56), een stijging van 14.9%. Naar Maris Piper is vooral veel vraag dankzij de hoge kwaliteit en dit verklaart de forse stijging. De vroege aanplant is in heel het Verenigd Koninkrijk flink ontregeld, en dit geldt ook voor de Kanaaleilanden, Cornwall en Schotland. 


Voor meer informatie: 
FIWAP

Publicatiedatum: