Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Seizoen Jersey Royal primeur aardappelen een maand vertraagd

Telers op Jersey staat een moeilijk jaar te wachten nu aanhoudende regen en zware vorst het aardappelseizoen een maand hebben vertraagd en het volume met wel 20% hebben doen dalen. 

Niet alleen telers van het ras Jersey Royal, de grootste pijler van de aardappelsector op het eiland, hebben het zwaar. De teelt van overige lokale seizoensgewassen en zachtfruit heeft ook weken vertraging opgelopen. 

In december en januari viel bijna twee keer zoveel neerslag dan gemiddeld en als gevolg van de vele regenval vanaf september raakten de akkers verzadigd. Telers kunnen nu nog niet zeggen wat de financiële gevolgen zullen zijn omdat de waarde van de aardappeloogst pas aan het begin van de zomer geraamd kan worden. In een goed seizoen bereikt de waarde doorgaans ruim €34 miljoen. 
 
Volgens de jerseyeveningpost.com heeft voorzitter Peter Le Maistre van de Jersey Farmers Union gezegd dat hij in zijn veertigjarige loopbaan nog nooit zo'n ernstige situatie heeft meegemaakt. "Vorig jaar exporteerde het eiland in deze tijd van het jaar de eerste Jersey Royals van de volle grond. Ik denk dat de meeste aardappelvelden dit jaar nu nog afgedekt zijn. Het zal een moeilijk seizoen worden en ik schat dat we een week of vier achterlopen op schema."

De eerste volumes zullen de markt naar verwachting pas na 21 april bereiken. 
Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018