Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Verenigde Arabische Emiraten zien onrijpe dadels als nieuwste voedselrage

Dadels zijn één van de populairste voedingsproducten in de Verenigde Arabische Emiraten. Supermarkten bieden een nagenoeg onbeperkt assortiment van deze fruitsoort aan. Alleen al in de Emiraten worden meer dan 100 verschillende dadelrassen geteeld. De vele rassen, waarvan de lokaal geteelde sheesh, lulu en dabbas de populairste zijn, hebben subtiele verschillen die door fijnproevers zeer gewaardeerd worden. 

De dadelproductie is enorm want het land telt ongeveer 42 miljoen dadelpalmen. Uit cijfers van de Voedsel en Landbouworganisatie van de VN blijkt dat de dadelproductie in de Emiraten in 2010 piekte met een volume van 830.000 ton. In sommige tabellen komen de Verenigde Arabische Emiraten op de vierde plaats van de grootste dadelproducenten wereldwijd. Het land heeft in ieder geval een plaats in de top tien. 

In 2001 stelden onderzoekers vast dat het rijpproces van dadels in wel 16 stadia verdeeld kan worden maar doorgaans worden er maar drie stadia onderscheiden: bisr, rutab en tamar. Deze stadia houden verband met de transformatie van de dadels van een geelgroene naar donkerbruine kleur, hetgeen te maken heeft met de veranderende samenstelling van het fruit. 

Deze veranderingen vinden plaats omdat de dadel volgens het onderzoek uit 2001 als climacterische fruitsoort moet worden beschouwd, wat inhoudt dat het fruit verder blijft rijpen na de pluk. Andere climacterische fruitsoorten zijn vijgen, abrikozen, bananen, appelen en kiwi's. 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018