Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Jansen, CBL:

"Er is geen voedselveiligheidsrisico"

Actiegroep Foodwatch roept supermarkten op om groenten en fruit van buiten de Europese unie te weren uit hun schappen. Telers buiten Europa gebruiken daar gewasbeschermingsmiddelen die niet op de lijst van in de EU toegestane middelen staan. Het gaat bijvoorbeeld om ananassen uit Costa Rica, boontjes uit Kenia of tomaten uit Marokko. Daarin trof NVWA niet-toegestane middelen aan. Als supermarkten nu met hun leveranciers afspreken dat zij deze middelen niet meer mogen gebruiken, dan is het probleem opgelost, denk Foodwatch. Deze redenatie is volgens Marc Jansen van het CBL te kort door de bocht. In Radio Een Vandaag adviseerde hij Foodwatch bij de politiek aan te kloppen.

Aanleiding is een rapport van NVWA waarin zij in 1% van de gevallen middelen aantrof, die niet op de Europese lijst van toegestane middelen staan. "Dat is 1% te veel, wij werken er al hard aan om dit percentage op 0 te krijgen", zegt Marc Janssen. Die 1% betekent echter zeker geen voedselveiligheidsrisico, pas bij inname van zeer grote hoeveelheden zou er een risico kunnen optreden."

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is al lange tijd onderwerp van discussie. Een aantal supermarkten stelt reeds bovenwettelijke eisen aan middelengebruik door hun leveranciers. De branche vindt het naar aanleiding van deze oproep echter niet haar taak om middelen te verbieden. In Europa zijn per stof maximale residulimieten opgesteld waarbij voor niet-toegestane of in Europa gebruikte middelen geldt dat de laagste waarde die in het laboratorium aangetoond kan worden de grenswaarde is.

Foodwatch roept de supermarkten op hun inkoopmacht wel in te zetten omdat het moeilijk is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in andere landen via de wet tegen te houden.

Publicatiedatum: