Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe dieprode peer sluit aan op Forelle-seizoen

Tien jaar geleden trof de in Warm Bokkeveld te Zuid-Afrika gevestigde perenteler Henri du Plessis een dieprode peer aan in zijn plantage voor Forelle-peren. Deze peer is nu geregistreerd als het tweekleurige perenras Cape Fire. De Cape Fire wordt twee weken na de Forelle-peren aan het uiterste eind van het seizoen geoogst.

De Cape Fire is duidelijk te herkennen aan zijn bordeauxrode kleur, waarmee hij zich van andere tweekleurige peren onderscheidt. Zodoende is de kleur dan ook het voornaamste verkooppunt van deze peer. De Cape Fire werd in het vorige seizoen bij wijze van proef geëxporteerd naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat sloeg aan bij twee supermarktketens, die dit jaar gevraagd hebben om exclusieve volumes aan Cape Fire-peren. Daarnaast geeft de intense kleur van de peer ook mogelijkheden voor markten in het Verre Oosten.

"De opbrengst van deze peren is veel hoger dan bij Forelle-peren," zegt Gert Marais, die als categorie-manager voor appels en peren werkzaam is bij Delecta Fruit, dat verantwoordelijk is voor de marketing van Cape Fire. "Wat kleur betreft is er met deze peren in de omgeving van Warm Bokkeveld met gemak een percentage van 80% of 90% te behalen, terwijl dit bij Forelle neerkomt op 50% of 60% en bij Vermont Beaut slechts op 30%. Met Cape Fire kun je het percentage aan Vermont Beaut aan de boom verminderen en kun je meer klasse 1-cartons per hectare produceren. Vermon Beaut-peren zijn eigenlijk groene Forelle-peren die soms binnen in de boomkruin worden aangetroffen. Bij plantages met Cape Fire-peren tref je echter nauwelijks groene peren aan. De Forelle-peren verliezen in deze regio hun kleur als de temperaturen aan het eind van het seizoen gaan stijgen."


Links Klasse 1 Forelle-peren, vergeleken met de intense kleur van Cape Fire-peren rechts

Minder dan 5% van de Cape Fire-peren krijgt niet genoeg kleur om als zodanig op de markt te worden gezet. In plaats daarvan worden deze peren aangeboden als Dpp1-peren, waarbij de afkorting voor Du Plessis Pear 1 staat. Dit is ook de naam waaronder de peer is geregistreerd. De naam Cape Fire is als handelsmerk geregistreerd in de EU, de USA, Zuid-Afrika, Argentinië, Chili, Vietnam en China. Het intellectueel eigendom is in handen van Topfruit.

Tien jaar nadat de Cape Fire werd ontdekt op de Elandsrivier Boerdery, bevindt zich op dit teeltbedrijf nog steeds de oudste plantage voor Cape Fire-peren. De Cape Fire-peren zijn consistent groter dan Forelle-peren en hebben minder verschil in maten. Dit geldt zelfs als er door droogte sprake is van een moeilijk jaar.


De Belgische kweker René Nicolaï met Jos Claes en Tony Derwael van de in Borgloon te België gevestigde fruittelerscoöperatie New Green, samen met Stefan du Plessis, directeur van Delecta Fruit

Het Warm Bokkeveld heeft een hardvochtig klimaat met temperaturen die makkelijk boven de 35 °C uitkomen. De Cape Fire kan echter goed omgaan met de hitte en de intensiteit van de zon. Volgens Gert Marais is het juiste microklimaat bij de teelt van dit perenras van groot belang. De peer heeft weinig koele temperaturen nodig en het juiste klimaat helpt om de kleurontwikkeling en kwaliteit op peil te houden. 

"De eetervaring van de Cape Fire is minder wrang als die van de Forelle wegens het hogere suikergehalte," legt Marais uit. "We hebben nog geen ervaring met langdurige opslag van deze peren onder gecontroleerde atmosfeer, maar ik denk dat de peer op deze manier zes maanden kan worden opgeslagen, misschien zelfs langer. Zonder gecontroleerde atmosfeer kan de peer tot week 30 in koelopslag worden bewaard. De peer wordt niet snel zacht en de kleur verandert niet, omdat er niet echt een gele achtergrondkleur te zien is. Vier jaar geleden hebben we intensieve veldtests uitgevoerd. We hebben toen van week 10 tot week 14 de peren geoogst en deze gedurende verschillende periodes opgeslagen. De resultaten wezen na acht weken in opslag uit dat de peer in week 14 de beste kwaliteit heeft. Dit jaar gaan we deze tests opnieuw uitvoeren. Wat Smartfresh betreft is het afhankelijk hoe lang je ze wil bewaren. Ik ben echter van mening dat Smartfresh niet nodig is."

René Nicolaï, die verbonden is aan het gelijknamige veredelingsbedrijf in het Belgische Alken, was aanwezig bij de demonstratiedag voor Cape Fire bij de Elandsrivier Boerdery. Hij ziet geweldige mogelijkheden voor dit perenras. "De grootste uitdaging van de perensector is om de eerste goede rode peer te vinden. Er zijn een aantal perenrassen die rood zijn als het fruit begint te zetten, maar waar de kleur van verdwijnt als deze eenmaal rijp wordt. Bij de Cape Fire lijkt de kleur echter stabiel te zijn. De vraag is nu of deze peer kan worden geteeld in België." Het bedrijf van René Nicolaï heeft al Cape Fire-bomen aangeplant, die nu vooralsnog niet in productie zijn gegaan."


Corné Grundlingh van TopFruit en André Lotz van Elandsrivier Boerdery

Voor meer informatie:
Gert Marais
Delecta Fruit
Tel: +27 21 860 3999


Corné Grundlingh
TopFruit
Tel: +27 21 874 1033
Publicatiedatum: