Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minimumprijzen voor voeding: tijd voor een open debat

Sp.a komt met een voorstel van minimumprijzen voor voeding, invoertaksen op buitenlandse producten en een verbod op extreme promoties. In tegenstelling tot wat sommige media berichten, reageert Boerenbond niet afwijzend op deze voorstellen. Het is in elk geval positief dat het debat over faire prijzen voor consument én boer eindelijk gevoerd wordt. Met betrekking tot de concrete voorstellen van Sp.a is onze reactie genuanceerd.

Niet nieuw
"De minimumprijs waarover nu gesproken wordt is eigenlijk niet nieuw. Dit was het geval op het Europees niveau maar werd afgebouwd bij de hervormingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De landbouwsector was zeker geen vragende partij om dit af te bouwen. Na de afbouw van het Europese beleid gesteund op minimumprijzen is er te weinig in de plaats gekomen. Daar betaalt de teler op dit ogenblik, vaak letterlijk, de rekening voor. Het besef dat de markt op Europees niveau gecorrigeerd moet worden om faire prijzen voor de consument én voor de teler te hebben, dringt gelukkig steeds meer door in het politieke en in het maatschappelijke debat.

Voor ons is het in elk geval cruciaal dat het bestaande verbod op verkoop met verlies aan de consument behouden wordt. Het beschermt de teler tegen een prijzenslag zonder einde.

"Niet braderen met voedsel"
Wat promoties betreft zijn wij zeer duidelijk. Promotie is en blijft belangrijk in het afstemmen van vraag en aanbod van een vers en bederfbaar product. Maar braderen (onder de waarde verkopen) met voedsel geeft een verkeerd signaal. Het doet landbouwers pijn om te zien hoe soms met hun product gegooid wordt om de consument te lokken. Bovendien vertekent het de perceptie bij de consument van een correcte prijs voor voedsel. Neen, het is niet normaal dat melk goedkoper is dan water. Een beteugeling van extreme promoties is dus inderdaad wenselijk.
 
De voorgestelde taks op import bestaat nu al via Europese invoerheffingen. Dat is een goede zaak en willen we graag ook zo houden. Evenwichtige handelsakkoorden doen net dat: het recht op eigen voedselproductie beschermen door invoerheffingen te aanvaarden voor de kritische voedingsproducent. Zo worden onze groenten en fruit in het seizoen afgeschermd van concurrentie van buitenaf. Buiten het seizoen wordt die bescherming afgebouwd om de bevoorrading te verzekeren. Toch stellen we vast dat – onder druk van andere economische belangen – landbouw vaak als pasmunt gebruikt wordt in handelsakkoorden.

Het besef dat de markt gecorrigeerd moet worden om faire prijzen voor consument én landbouwer te hebben, dringt gelukkig steeds meer door in het politieke en in het maatschappelijke debat. Dat is meer dan hoog tijd, want actie is nodig. Goed dus dat het debat gevoerd wordt", aldus de Boerenbond.

Publicatiedatum: