Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gevolgen voor meer dan 80.000 bomen

Spanje: gerechtelijke stappen vanwege illegale exploitatie Orri mandarijnen

The Enforcement Organization S.L. (TEO), exclusieve meester-licentiehouder van de Orri variëteit in Spanje en Portugal, heeft in de periode 2017-2018 in totaal 92 gerechtelijke stappen ondernomen vanwege illegale exploitatie van Orri mandarijnen. Het gaat om ongeveer 172 hectare, meer dan 80.000 bomen.

85,23 % van de gevallen heeft betrekking op Valencia: 45.000 bomen; 6,82 % op Andalusië: 16.000 bomen; 6,82 % op Murcia: 14.000 bomen en 1,14 % op Catalonië.




Van de ondernomen juridische acties zijn er 68 burgerrechtelijk behandeld. In totaal zijn er 24 acties (die betrekking hebben op 38.000 bomen, meer dan 69 hectare) via een strafrechtelijke procedure behandeld vanwege een mogelijk delict tegen industrieel eigendom. In alle gevallen (burgerlijk en strafrechtelijk) wordt de vernietiging van het illegale plantmateriaal geëist en een schadevergoeding, die volgens de communautaire en nationale wetgeving tussen de 30 euro per boom (voor de periode van voorlopige bescherming) en 60 euro per boom (voor de periode van definitieve bescherming) bedraagt. Dat komt dus neer op een totaal van 90 euro per boom wanneer de illegale exploitatie van het ras gedurende beide periodes plaats heeft gevonden. 

Tot op heden zijn er in Spanje in totaal 40.000 illegale Orri-mandarijnbomen, verdeeld over meer dan 80 hectare, verwijderd. TEO herinnert eraan dat "het algemeen bekend is dat deze variëteit in de EU als ras beschermd is. Daarom is in Spanje en Portugal zonder toestemming van TEO de productie of vermenigvuldiging van het plantmateriaal verboden. Ook conditionering met het oog op voortplanting, verkoop of verhandeling, export en import in Europa en opslag zijn niet toegestaan zonder vergunning van TEO".
Ook herinneren ze eraan dat er "een labelsysteem bestaat dat de legale oorsprong van de teelt aangeeft. Elke exploitant heeft toegang tot dat systeem om erachter te komen waar de percelen zich bevinden die geautoriseerd zijn voor de exploitatie van het ras, en dus legaal zijn. Dat kan via https://www.orcspain.es/sublicenciados/".

TEO benadrukt "de doeltreffendheid van de verschillende juridische acties. Er is er niet een afgewezen en in veel gevallen hebben ze de overtreders ertoe gebracht om te verzoeken om een schikking, zodat ze niet in de rechtbank zouden hoeven te verschijnen". Ze wijzen erop dat "die overeenkomsten in geen enkel geval de regularisering van illegale plantages betekenen, aangezien het vernietigen van het plantmateriaal verplicht is. Daarnaast moet er een schadevergoeding betaald worden en is de overtreder verantwoordelijk voor de verspreiding van het nieuws van de vernietiging van de plantage via de pers". 

Nieuwe acties tegen handelaren illegale Orri
Nieuw in het huidige seizoen is de versterking van de controles op de teelt en verhandeling van Orri-mandarijnen door middel van het uitvoeren van periodieke inspecties op zes van de belangrijkste punten van het netwerk van groothandelsmarkten in Spanje evenals in grote supermarkten in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Hierbij zijn meer dan 20 verkooppunten onderzocht.

Tijdens de inspecties werden fruitmonsters genomen en zijn er traceerstudies gedaan om de herkomst te achterhalen. Dankzij de ontwikkeling van exclusieve moleculaire markeringen is het mogelijk om het ras met zekerheid te kunnen identificeren. Dit alles met als doel de benodigde bewijzen te verkrijgen om de gerechtelijke stappen te kunnen ondernemen die passend worden geacht.

Als gevolg van de uitgevoerde inspecties zijn er aanwijzingen verkregen over de verhandeling van ongeveer 400 ton Orri-mandarijnen die afkomstig zijn van illegale plantages. Hiervoor worden de juiste juridische acties al in werking gesteld.

Vanaf TEO wordt erop gewezen dat "de commerciële distributeurs mogelijk schuldig zijn aan heling door fruit van een illegale plantage af te nemen om het vervolgens te verhandelen, terwijl ze op de hoogte waren van de onwettige herkomst". 

Gezien de resultaten is TEO van plan om in volgende seizoenen door te gaan met het uitvoeren van dit type inspecties.
Publicatiedatum: