Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe exclusieve aardbeienrassen voor Huelva en Canarische Eilanden

"Spanje: "Kou redt kwaliteit en prijs aardbei"

InHuelva is ieder aardbeienseizoen anders. Het huidige seizoen werd gekenmerktdoor lage temperaturen gedurende de winter en door overvloedige regenval die ertot op heden voor zorgt dat de oogst beperkt is. "Het is eigenlijk maargoed dat het koud geweest is, want met zoveel regen zou de kwaliteit vanhet fruit bij hoge temperaturen in gevaar gebracht worden. Je zou kunnen zeggen dat dekou de kwaliteit en de prijzen gered heeft", zegt Carlos Masiá, marketingmanager van Masiá Ciscar. Hoewel het weer in de afgelopen twee weken enigszinsverbeterd is en de teelt zich begint te herstellen, wordt er voor volgende weekweer regen verwacht.


Hetslechte weer in een groot deel van Europa heeft ervoor gezorgd dat de lokaleteelt dit voorjaar vertraagd is. "Dat maakt het voor ons mogelijk om ons seizoen te verlengen ten opzichte van andere jaren", geeft Masiá aan.
Masiá Ciscar werdeind van de jaren '70 opgericht door een ondernemende Valenciaanse familie. Hetbedrijf is gespecialiseerd in de teelt van aardbeien en beschikt over eenoppervlakte van meer dan 350 hectare gewijd aan de teelt van dit fruit. Degroeiende vraag naar zachtfruit heeft hen er echter toe gebracht om ook in tezetten op de teelt van framboos en blauwe bes, waarvan ze ieder ook 25 hectarehebben. In Spanje is de aardbei bestemd voor supermarktketen Mercadona, eenander deel wordt geëxporteerd. De frambozen en blauwe bessen zijn uitsluitendbestemd voor buitenlandse markten, zoals het VerenigdKoninkrijk, België en Nederland.


In hethuidige seizoen zet het bedrijf vooral in op de Primoris aardbei, die rond de65 % van de totale oogst vertegenwoordigt. De Rociera aardbei vertegenwoordigt 15% van de teelt. Deze beide variëteiten zijn afkomstig uit het FNM programma. De rest van de rassen zijn vaneigen programma's. "Na enkele jaren van tests in onze proefbedrijven, beschikken we nu over nieuwe variëteiten die al goede commerciële resultaten opleveren. Daarom hopen we volgend seizoen de percentages van de aardbeiensoorten, die we planten, om te draaien. We zullen dan grotendeels gaan inzetten op de aardbeien van ons eigen programma".
Op dit moment zijn de nieuwe rassen al geregistreerd. Het wachten is op het moment dat ze officieel gepresenteerd zullen worden. "Over het algemeen worden er twee patronen gevolgd met de verschillende variëteiten. De eerste is het aanbieden van 'standaard' rassen die het ons mogelijk maken om qua productiviteit te concurreren. Dit zijn rassen met een minimumkwaliteit op het gebied van smaak die gelijk aan of hoger is dan die van andere soorten. Het andere patroon is om te gaan voor rassen met een hoge waarde qua smaak om onze klanten Premium aardbeien aan te kunnen bieden", legt Carlos Masiá uit.

Aangezien het bedrijf leverancier van Mercadona in Spanje is, beschikken ze over eigen plantages op de Canarische Eilanden. "We passen de rassen van Huelva aan om de supermarkten daar vers fruit van dichtbij aan te kunnen bieden. Een deel van de rassen van het nieuwe programma wordt nu op de Canarische Eilanden getest".


Voor meer informatie:
Carlos Masiá
Masiá Ciscar
Ctra. de La Redondela, Km 1,2
PO Box 79 - 21440 Lepe. Huelva. España
T: 34 959 383 301
almacen@masiaciscar.es
www.masiaciscar.esPublicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018