Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nieuwe exclusieve aardbeienrassen voor Huelva en Canarische Eilanden

Spanje: "Kou redt kwaliteit en prijs aardbei"

In Huelva is ieder aardbeienseizoen anders. Het huidige seizoen werd gekenmerkt door lage temperaturen gedurende de winter en door overvloedige regenval die er tot op heden voor zorgt dat de oogst beperkt is. "Het is eigenlijk maar goed dat het koud geweest is, want met zoveel regen zou de kwaliteit van het fruit bij hoge temperaturen in gevaar gebracht worden. Je zou kunnen zeggen dat de kou de kwaliteit en de prijzen gered heeft", zegt Carlos MasiŠ, marketing manager van MasiŠ Ciscar. Hoewel het weer in de afgelopen twee weken enigszins verbeterd is en de teelt zich begint te herstellen, wordt er voor volgende week weer regen verwacht.


Het slechte weer in een groot deel van Europa heeft ervoor gezorgd dat de lokale teelt dit voorjaar vertraagd is. "Dat maakt het voor ons mogelijk om ons seizoen te verlengen ten opzichte van andere jaren", geeft MasiŠ aan.
MasiŠ Ciscar werd eind van de jaren '70 opgericht door een ondernemende Valenciaanse familie. Het bedrijf is gespecialiseerd in de teelt van aardbeien en beschikt over een oppervlakte van meer dan 350 hectare gewijd aan de teelt van dit fruit. De groeiende vraag naar zachtfruit heeft hen er echter toe gebracht om ook in te zetten op de teelt van framboos en blauwe bes, waarvan ze ieder ook 25 hectare hebben. In Spanje is de aardbei bestemd voor supermarktketen Mercadona, een ander deel wordt geŽxporteerd. De frambozen en blauwe bessen zijn uitsluitend bestemd voor buitenlandse markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, BelgiŽ en Nederland.


In het huidige seizoen zet het bedrijf vooral in op de Primoris aardbei, die rond de 65 % van de totale oogst vertegenwoordigt. De Rociera aardbei vertegenwoordigt 15% van de teelt. Deze beide variŽteiten zijn afkomstig uit het FNM programma. De rest van de rassen zijn van eigen programma's. "Na enkele jaren van tests in onze proefbedrijven, beschikken we nu over nieuwe variŽteiten die al goede commerciŽle resultaten opleveren. Daarom hopen we volgend seizoen de percentages van de aardbeiensoorten, die we planten, om te draaien. We zullen dan grotendeels gaan inzetten op de aardbeien van ons eigen programma".
Op dit moment zijn de nieuwe rassen al geregistreerd. Het wachten is op het moment dat ze officieel gepresenteerd zullen worden. "Over het algemeen worden er twee patronen gevolgd met de verschillende variŽteiten. De eerste is het aanbieden van 'standaard' rassen die het ons mogelijk maken om qua productiviteit te concurreren. Dit zijn rassen met een minimumkwaliteit op het gebied van smaak die gelijk aan of hoger is dan die van andere soorten. Het andere patroon is om te gaan voor rassen met een hoge waarde qua smaak om onze klanten Premium aardbeien aan te kunnen bieden", legt Carlos MasiŠ uit.

Aangezien het bedrijf leverancier van Mercadona in Spanje is, beschikken ze over eigen plantages op de Canarische Eilanden. "We passen de rassen van Huelva aan om de supermarkten daar vers fruit van dichtbij aan te kunnen bieden. Een deel van de rassen van het nieuwe programma wordt nu op de Canarische Eilanden getest".


Voor meer informatie:
Carlos MasiŠ
MasiŠ Ciscar
Ctra. de La Redondela, Km 1,2
PO Box 79 - 21440 Lepe. Huelva. EspaŮa
T: 34 959 383 301
almacen@masiaciscar.es
www.masiaciscar.esPublicatiedatum: 6-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: